Slovenija pod vodo

FOTO in VIDEO: Po hudem neurju bregove prestopile reke, grozijo tudi plazovi: Kje je najhuje?

S.R./STA
12. 12. 2017, 16.20
Posodobljeno: 12. 12. 2017, 16.37
Deli članek:

Zaradi močnih padavin nekatere reke po državi poplavljajo.

Bobo
Bohinj

Najhuje je v Posočju, kjer je Soča zelo narasla in v spodnjem toku poplavlja, prav tako poplavlja Sava Bohinjka s pritoki. Agencija RS za okolje je za Gorenjsko, Zgornje Posočje in Zasavje izdala oranžno opozorilo pred obsežnimi poplavami. Poplavljeno je tudi Ljubljansko barje.

Reka Drava je čez dan močneje narasla, popoldne se bo njen pretok ustalil na meji z Avstrijo. Vipava še poplavlja vzdolž celotnega toka, a v zgornjem toku že upada. V spodnjem toku še narašča in bo v Mirnu dosegla največji pretok v večernih urah.

STA
Potem ko je v ponedeljek na Koroškem divjal orkanski veter, se danes v regiji bojijo naraščajočih voda. Narasla reka Drava.

Sava se razliva v zgornjem in srednjem toku. Do noči bo v srednjem toku še dodatno narasla in poplavljala na izpostavljenih območjih. Ponoči in v sredo zjutraj bo narasla Sava v spodnjem toku in na izhodu iz države dosegla približno 2200 kubičnih metrov na sekundo.

Soča v spodnjem toku poplavlja, a bo v prihodnjih urah začela upadati. Upada tudi Sava Bohinjka s pritoki, ki sicer še poplavlja.

Bobo
Bohinj

Na območju pogostih poplav se razlivajo tudi Ljubljanica in posamezni vodotoki na Notranjskem krasu. Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in ojezeritve na kraških poljih se bodo v sredo in četrtek po napovedih agencije še postopno povečevale.

Krka s pritoki narašča in se razliva v manjšem obsegu na običajnih območjih. Naraščanje se bo v sredo še nadaljevalo.

Zaradi odjuge in velike količine novega snega je v gorah velika nevarnost snežnih plazov.

Bobo
Bohinj

Bobo
Bohinj