Prišla je Srebrna nit

Kako bo delovalo Združenje za dostojno starost

Neva Železnik/Zarja
3. 1. 2018, 07.00
Deli članek:

Vse se je začelo z revijo Zarja. Letos smo namreč objavili precej kritičnih člankov o slabih razmerah v nekaterih domovih starejših.

Shutterstock
Čeprav so prijaznost, toplina in empatija zastonj, prebivalci domov starejših v Sloveniji pravijo, da najbolj pogrešajo prav pogovor in prijazno besedo.

Večkrat smo pisali tudi o zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi postavil temelje za boljšo oskrbo seniorjev, kronično bolnih in invalidnih na njihovih domovih ter v domovih starejših. Seveda nismo pozabili poudariti, da s sprejetjem tega zakona naša oblast odlaša že več kot deset let. Zakaj? Ker je najceneje vse naprtiti svojcem?! Ker zakon še ni sprejet, so domovi starejših tudi kadrovsko podhranjeni. Zarja je objavila tudi kar nekaj prispevkov o diskriminaciji in slabi obravnavi starejših v zdravstvu, sociali ter o tem, da gredo seniorji vse redkeje na račun zavarovalnice na rehabilitacijo v zdravilišče, itn.

Ker sem kot avtorica številnih prispevkov o starejših spoznala veliko  izobraženih, delavnih, energičnih ter pogumnih žensk, ki jim nikakor ni vseeno, kako živijo seniorji, sem jih vprašala, ali bi morda želele sodelovati v nekakšnem odboru civilne družbe za nadzor domov starejših. Zdaj namreč nenapovedano domov starejših v naši državi nihče ne nadzoruje! Vsi »nadzorniki« se prej napovedo. Nekateri celo eno leto vnaprej, kar seveda ni noben nadzor. Ob tem še podatek, da zasebnih domov starejših država sploh ne nadzira!

Ustanovitev Srebrne niti

Oktobra letos smo se prvič zbrale ženske različnih poklicev in iz različnih krajev ter se odločile, da naše delovanje ne bo le nadzor domov starejših, temveč bomo tudi: zagovarjale vse pravice starejših; obsojale diskriminacijo in nasilje vseh vrst nad starejšimi; podpirale kakovostno, varno in humano obravnavo starejših na vseh ravneh; seznanjale in ozaveščale javnost o problemih starejšega prebivalstva ter razkrivale in opozarjale na nepravilnosti, kršitve in neustrezen odnos pri obravnavi starejših.

Torej ne le v domovih starejših, temveč tudi v bolnišnicah, bankah, centrih za socialno delo itn. Odločile smo se, da se bomo imenovale Srebrna nit – združenje za dostojno starost. Izmed vseh, ustanovnih članic je okrog dvajset, smo za predsednico izbrale Biserko Marolt Meden, zdajšnjo poslovno direktorico Pediatrične klinike v Ljubljani, ki januarja drugo leto odhaja v pokoj.

Ob tem še zahvala Europi Donni, slovenskemu združenju za boj proti raku dojk, in Mestni zvezi društva upokojencev Ljubljana, ki nam prijazno odstopata prostor za sestanke. 

Revija Zarja
Biserka Marolt Meden

Prosimo vas, da nam pišete, če bi radi kakšen dom starejših, bolnišnico ali drugo ustanovo, kjer se ukvarjajo s starejšimi, pohvalili ali grajali. Naš elektronski naslov je: srebrna.nit@gmail.com. Poštnega naslova Srebrna nit – Združenje za dostojno starost nima, ker nimamo stalnega prostora.

Prijaznost je zastonj! 

Ne pozabimo, da v slovenskih domovih starejših prebiva čedalje več oseb, starih osemdeset in več let, ki so tam zaradi bolezni: na negovalnem oddelku ali v tako imenovani gospodinjski skupnosti oseb z demenco. To je velik izziv za domsko osebje, ki ga je premalo za čedalje zahtevnejšo zdravstveno nego in oskrbo, ni dovolj izobraženo in plačano. Zaradi tega bi morala država domovom omogočiti primerljive delovne razmere, kot jih imajo negovalne bolnišnice. Bo to prinesel novi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je sedaj v javni obravnavi? Bo, če bomo to zahtevali ter bili dovolj vztrajni in glasni.

Srebrna nit – združenje za dostojno starost na kratko:

1. Zagovarja pravice starejših.

2. Obsoja diskriminacijo in nasilje vseh vrst nad starejšimi.

3. Podpira kakovostno, varno in humano obravnavo starejših na vseh ravneh.

4. Seznanja in ozavešča javnost o problemih starejšega prebivalstva.

5. Razkriva in opozarja na nepravilnosti, kršitve in neustrezen odnos pri obravnavi starejših.

V čem se razlikuje od drugih:

1. Zavzema se za vse starejše v vseh okoljih.

2. Vse starejše obravnava celostno.

3. Povezuje vse generacije za dostojno starost.

4. Deluje konkretno in sistemsko v sodelovanju z uporabniki, bližnjimi, stroko in odločevalci.

Kako deluje:

1. Podpira širjenje prostovoljstva.

2. Svetuje starejšim in njihovim bližnjim.

3. Spremlja delo vseh ustanov, ki obravnavajo starejše, in o tem poroča javnosti.

4. Spodbuja stanovalce in njihove bližnje, da nam poročajo o dobrih praksah in nepravilnostih v domovih za starejše.

5. Sodeluje z vladnimi in nevladnimi organizacijami, ki ščitijo starejše oziroma se ukvarjajo s tem področjem.