Mobilna verzija
10:37 20. april 2018

"Zgodovinsko": Države EU bodo odslej skupaj rožljale z orožjem

S.R./STA Bruselj
3 Posodobljeno: 13:57 / 11.12.2017

Petindvajset članic EU je danes uradno vzpostavilo novo, stalno obrambno sodelovanje, ki ga v Bruslju opisujejo kot "zgodovinsko" in velja za ključen korak k obrambni uniji.

evropska unija, vojska, obrambne sile

Sodelujoče članice so tudi že opredelile prvih sedemnajst projektov, ki vključujejo vzpostavitev zdravstvene enote EU, pomorski nadzor, podvodne drone in kibernetsko varnost. Foto: Profimedia

Pri projektu nove oblike obrambnega sodelovanja, poznane pod angleško kratico Pesco, sodelujejo vse članice unije razen Velike Britanije, Danske in Malte. Projekt, ki ga je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini opisala kot "zgodovinski," naj bi utrdil sposobnost Evrope, da sama zagotavlja svojo varnost.

Vzpostavitev Pesca omogoča lizbonska pogodba, uveljavljena leta 2009, ki predvideva možnost, da določeno število članic tesneje sodeluje na področju varnosti in obrambe. Nova oblika sodelovanja bo omogočila državam z voljo in zmožnostjo, da skupaj razvijajo obrambne zmogljivosti, vlagajo v skupne projekte ter krepijo operativno pripravljenost in prispevke svojih oboroženih sil.

Trnuljčica se je zbudila

"Zbudila se je, Trnuljčica lizbonske pogodbe,"je danes poudaril predsednik Evropske komisijeJean-Claude Junckerin pozdravil operativne korake članic za postavitev temeljev evropske obrambne unije.

V Evropski komisiji ob tem poudarjajo, da je Pesco sicer medvladni projekt, vendar pa bo evropski obrambni sklad, ki ga vzporedno vzpostavlja unija, ustvaril spodbude za sodelovanje ob sofinanciranju iz proračuna EU.

Krepitev obrambnega sodelovanja sta politično omogočili tudi odločitev Britancev za izstop iz EU in izvolitevDonaldaTrumpaza predsednika ZDA, ki glasneje kot njegovi predhodniki opozarja, da mora Evropa prispevati pošten delež k skupni čezatlantski obrambi.

Povečanje obrambnih izdatkov

Sodelujoče države so se med drugim zavezale k rednemu povečevanju obrambnih izdatkov, ne pa tudi h konkretnemu cilju dveh odstotkov BDP za obrambne izdatke, ki velja v zvezi Nato.

Članice so danes sprejele tudi izjavo, v kateri so opredelile seznam prvih sedemnajstih projektov na področju usposabljanja, razvoja zmogljivosti in operativne pripravljenosti, ki naj bi bili uradno sprejeti v začetku prihodnjega leta. V prihodnje naj bi sodelujoče države s soglasjem sprejele tudi skupna pravila za upravljanje posameznih projektov in splošne pogoje za sodelovanje tretjih držav pri posameznih projektih.

Vaš prispevek