Sum salmonele

Preverjajo, ali je sporno Lactalisovo otroško mleko tudi v Sloveniji

T.L./STA
11. 12. 2017, 13.05
Posodobljeno: 11. 12. 2017, 13.08
Deli članek:

Lactalis, ki velja za enega največjih proizvajalcev mlečnih izdelkov na svetu, je v nedeljo odpoklical izdelke iz prodaje v več državah, med njimi Veliki Britaniji, na Kitajskem, v Pakistanu, Bangladešu in Sudanu.

Zdravstveni inšpektorat RS še ni zasledil, da bi bilo tudi v Sloveniji distribuirano otroško mleko francoskega proizvajalca Lactalis, ki so ga v nedeljo zaradi suma salmonele odpoklicali iz prodaje v več državah po svetu. Inšpektorat pa preverja stanje na terenu.

Zdravstveni inšpektorat je zasledil informacijo o prisotnosti bakterije salmonela v začetni formuli za dojenčke, ki jo je Francija dne 4. decembra letos posredovala v EU-sistem hitrega obveščanja o neposrednem ali posrednem tveganju za zdravje ljudi, ki izhaja iz živil ali krme (RASFF). Sporni izdelki so bili glede na posredovane podatke iz tega obvestila distribuirani izključno v tretje države (izven EU), so danes za STA povedali v inšpektoratu.

Glede na informacije iz medijev francoski proizvajalec v sodelovanju s pristojnimi organi izvaja še nadaljnje ukrepe, so dodali.

"Zdravstveni inšpektorat aktivno spremlja informacije v sistemu RASFF in v medijih. Kljub temu, da informacije o distribuciji v Slovenijo še nismo zasledili, je v teku preverjanje stanja na terenu," so zapisali.

Lactalis, ki velja za enega največjih proizvajalcev mlečnih izdelkov na svetu, je v nedeljo odpoklical izdelke iz prodaje v več državah, med njimi Veliki Britaniji, na Kitajskem, v Pakistanu, Bangladešu in Sudanu.

V odpoklic je zajetih več sto izdelkov otroškega mleka, ki jih Lactalis po svetu prodaja pod znamkami Milumel, Picot in Celi, poroča britanski BBC.

V Franciji so v začetku meseca zabeležili 20 okužb s salmonelo pri otrocih, mlajših od šest let, doslej pa je število obolelih naraslo na 26, je v nedeljo poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 7000 ton otroškega mleka bi lahko bilo okuženih z bakterijo, vendar podjetje ne ve točno, koliko izdelkov je še na zalogi, na tržišču ali doma pri potrošnikih, je povedal predstavnik podjetja Michael Nalet.

Otroci, ki so po zaužitja mleka zboleli, so okrevali, je še povedal Nalet in dodal, da v tujini zaradi spornega izdelka po njemu dostopnih informacijah doslej ni zabeleženih okužb.

Odpoklicani so vsi izdelki, ki so bili proizvedeni po 15. februarju, predstavnik pa je zatrdil, da je podjetje že sprožilo previdnostne ukrepe in razkužilo vse aparate v tovarni.