Nočno deževje

FOTO in VIDEO: Obala pod vodo, a prihaja še hujši val

S.R./STA
11. 12. 2017, 12.38
Posodobljeno: 11. 12. 2017, 13.02
Deli članek:

Stanje na Obali po nočnem dežju se od jutra ni bistveno spremenilo.

PGD Korte
Pozno ponoči v naselju Korte.

Meteorne vode so se po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite Zvezdana Božiča umirile. Mnoge obalne ceste so poplavljene, nekaj je neprevoznih, na primer cesta Dragonja-mejni prehod Sečovlje in cesta mimo letališča. Pripravljajo se na močnejše deževje v torek.

Igor Škof/Strunjan/Facebook
Tako je izgledalo v Strunjanu.

Božič pravi še, da na Obali zaenkrat ni težav, je pa še vedno poplavljena vas Sečovlje, v Strunjanu gasilci črpajo vodo, večji plaz je poškodoval hišo na vhodu v Piran. Trenutno še vedno dežuje, voda je visoka, pravi Božič in dodaja, da se na hujši val pripravljajo s poplavnimi vrečami in drugim materialom. V ta namen so naročili tudi črpalke iz državnih zalog. Na Obali se je po njegovih navedbah sprožilo tudi več manjših plazov, ki pa ne povzročajo večjih težav. 

Arso
Podatki samodejnih hidroloških postaj.

Odjuga in dež

Izrazita odjuga z dežjem že povzroča poplave po državi, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). V prihodnjih dneh, predvidoma do konca tedna, bodo reke večkrat narasle in poplavljale.

V zahodnem delu države poplavljata Vipava in Dragonja ter posamezni vodotoki na Primorskem. Vipava bo v popoldanskih urah poplavila v širšem obsegu, opozarjajo. Največji pretok Vipave v Mirnu bo danes sredi dneva okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. Razlivali se bodo tudi njeni pritoki.

Razlivajo se tudi Ljubljanica in posamezni vodotoki na Notranjskem krasu. Čez dan bodo reke na teh območjih še naraščale, še opozarjajo na Arsu. Reke na Primorskem se bodo danes sicer ustalile in začele upadati.

Hidrologi pa že za torek pričakujejo ponoven porast rek v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Na teh območjih pričakujejo poplavljanja rek. Vipava bo po prehodnem upadanju v torek čez dan znova narasla in poplavila v podobnem obsegu kot danes. Poplavljene površine na Ljubljanskem barju se bodo še povečevale.