Poseg v svobodo tiska

Zakonca Login nad Reporter Magazin: detektiva urgentno vročevala sklep sodišča

R.T.
11. 12. 2017, 11.58
Posodobljeno: 11. 12. 2017, 13.15
Deli članek:

Gre za precedenčni primer, nezaslišan poseg v svobodo izražanja, v svobodo tiska. Nekaj, kar se v zgodovini demokratične Slovenije še ni zgodilo, ob posegu sodišča opozarjajo na Reporterju.

Reporter Magazin

"Se še spomnite, kdaj so nazadnje zaplenili kak časopis? V petek, 8. decembra, bi moral iziti Reporter Magazin, posebna izdaja Reporterja, pa ni," je v uvodniku današnje številke Reporterja zapisal odgovorni urednik Silvester Šurla.

Silvester Šurla: Začasna odredba se bere, kot bi živeli v Orwellovem letu 1984.

Kot nadaljuje, sta dva zasebna detektiva, prvega je poslal odvetnik Ize in Sama Logina, tega dne namreč v uredništvu "urgentno vročevala sklep sodišča, začasno odredbo, pod katero se je podpisala ljubljanska okrajna sodnica Mateja Gruškovnjak".

Sodišče je s sklepom podjetju Reporter Media, ki izdaja Reporter in Reporter Magazina, prepovedalo "objavljanje podatkov in poročanje o Izi in Samu Loginu, o njunem zasebnem družinskem življenju, o osebni družinski zgodovini in družinskem deblu, o njunih prejšnjih imenih in priimkih in o razlogih o tem, zakaj je prišlo do spremembe". Prepoved vključuje objavljanje fotografij iz družinskih albumov, iz otroških let, iz časa šolanja in počitnic oziroma dopustovanja in celo druge podobne posege, karkoli vse naj bi ta zadnja splošna formulacija že pomenila. Še posebej za Sama Logina je sodišče prepovedalo objavo podatkov o njegovi zasebni življenjski poti, predvsem o krajih, v katerih je odraščal in se šolal. 

Zagrožena kazen od 100.000 do milijona evrov

In kaj bi se zgodilo, če bi v podjetju Reporter Media sklep sodišča kršili? Visoka denarna kazen v višini 100 tisoč evrov, ki se v primeru ponovne kršitve izterja po uradni dolžnosti in hkrati izreče v novem višjem znesku za primer ponovno kršitve. In tako vse dokler seštevek denarnih kazni ne doseže milijon evrov, pri čemer ugovor in pritožba zoper začasno odredbo ne zadržita njene izvršitve. 

Kot v uvodniku opozarja Šurla, je zakoncema Login po sodišču uspelo to, kar si v skoraj desetih letih izhajanja Reporterja nista drznila storiti denimo Milan Kučan ali Janez Zemljarič, o katerih se, kot priznava Šurla, v Reporterju pogosto piše izjemno kritično.

Šurla obljublja bralcem in naročnikom, da bo cenzurirana verzija Magazina, v kateri bodo tudi podrobneje popisali ta sodni škandal, izšla s tedensko zamudo, ta petek, 15. decembra.

"V socializmu je kak partijski politkomisar v tiskarni vsaj prebral za režim domnevno sporen članek, preden je dal zapleniti časopis, danes ga sodišče že kar vnaprej prepove, ne da bi tak članek sploh izšel, ne da bi ga kdo sploh prebral. Na koncu začasne odredbe, ki sta jo po sodišču uspela doseči zakonca Login, je pomenljiv stavek, ki razgalja vso bedo takšnega sodnega početja: 'Sklep o zavarovanju (začasna odredba; op. ur.) je bil izdan le na podlagi podatkov, ki jih je posredoval upnik (zakonca Login; op. ur.) v predlogu za zavarovanje (100 tisoč evrov kazni; op. ur.) in sodišče resničnosti njihove vsebine ni preverilo.' (!!!) Sodnica Mateja Gruškovnjak pred izdajo začasne odredbe sploh ni preverjala resničnosti navedb v predlogu za njeno izdajo, kaj šele da bi druga stran, podjetje Reporter Media, imela možnost podati odgovor na navedbe zakoncev Login. Gre za precedenčni primer, nezaslišan poseg v svobodo izražanja, v svobodo tiska. Nekaj, kar se v zgodovini demokratične Slovenije še ni zgodilo. Podjetje Reporter Media bo uporabilo vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito lastnih interesov."

In kaj se je dogajalo preden so detektivi v uredništvu vročevali sklep sodišča z začasno odredbo? Najbogatejšo Slovenko Izo Login so pred nekaj tedni prosili za intervju, a ga je zavrnila. Poleg intervjuja so načrtovali tudi poglobljeni članek o »starših« mobilne aplikacije Talking Tom in podrobno popisali poslovno in družinsko okolje, v katerem se je rodila poslovna zgodba zakoncev Login.

"O zakoncih Login nismo mogli izbrskati niti ene slabe stvari, to nenazadnje tudi ni bil naš namen, članek, ki ga je sodišče vnaprej prepovedalo, in je zato do nadaljnjega v 'bunkerju', je do njiju izjemno pozitiven. V napovedniku Magazina v prejšnjem Reporterju smo napovedali le, da bomo ekskluzivno razkrili pravi imeni Ize in Sama Logina, s čimer ne bi prav nič posegli v njuno zasebnost. Ti podatki so navsezadnje javno objavljeni v jubilejni publikaciji ene od slovenskih gimnazij, ki sta jo obiskovala," o ozadju dogajanja, ki je pripeljalo do tega, da Reporter Magazin ni izšel, še zapiše Silvester Šurla.