Delitev dobička

Kakšno božičnico lahko pričakujejo zaposleni v večjih podjetjih?

L.T.
6. 12. 2017, 19.45
Deli članek:

Podjetja konec leta pregledajo svoje bilance in lastnikom izplačajo ustvarjeni dobiček. Nekatera nekaj drobtinic namenijo tudi tistim, ki dobiček ustvarjajo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z novinarskim vprašanjem o višini nagrade zaposlenim smo se obrnili na večja slovenska podjetja, tako zasebna kot tista v državni lasti.

Najvišjo božičnico v zasebnem sektorju bodo prejeli zaposleni farmacevtskega podjetja Lek, njihove denarnice bodo debelejše za 1300 evrov bruto.

Najvišje božičnice načeloma v državnih podjetjih

Nič kaj slabše se ne godi zaposlenim v Krki, ki je sicer v državni lasti. Vsak zaposleni bo na račun dobil 1287,53 evra bruto, tudi letos bodo ta znesek lahko z računov dvignili še pred prazniki. Krka pri tem ne ločuje med delavci, ki so zaposleni redno, in tistimi, ki delajo prek agencij – božičnico bodo prejeli oboji.

Furs pojasnjuje, da so davčnih ugodnosti pri izplačilu božičnice deležna samo podjetja, ki jo izplačajo vsem zaposlenim in imajo to tudi črno na belem zapisano.

Svoje bližnje bodo precej lažje obdarovali tudi zaposleni v podjetjih Gen-I, Telekom, Cinkarna Celje in Petrol, kjer bodo na svoje račune prejeli božičnico v višini 70 odstotkov povprečne bruto plače. Preračunano bo to približno 1120 evrov bruto. Podoben znesek so prejeli zaposleni v Geoplinu. Na računu so se že razveselili dodatnih 1100 evrov bruto.

Slabše v uspešnih zasebnih podjetjih

Božičnico v višini 845 evrov bruto pa je že izplačal mariborski Henkel, zaposleni so ta znesek prejeli že novembra. Kako bo z božičnico, bodo šele sredi decembra izvedeli zaposleni Gorenja; lani so prejeli 600 evrov bruto nagrade. Takšen znesek so lani prejeli tudi zaposleni na Darsu, kjer pa se s sindikati o višini nagrade še dogovarjajo. Lani so jo prejeli vsi zaposleni, z izjemo uprave, izplačana pa je bila šele januarja.

Trgovci dajejo simbolne nagrade

Najnižjo božičnico si lahko obetajo zaposleni v trgovskih verigah. V Lidlu in Hoferju bodo prejeli po 260 oziroma 240 evrov, Mercator pa delovno uspešnost svojih zaposlenih vrednoti na pičlih 110 evrov; vse to so bruto zneski. Darila za najbližje bodo redno in agencijsko zaposleni v Mercatorju kupovali kar v tej trgovski verigi, saj jim bo uprava božičnico izplačala v e-bonih na kartico Pika.

Podjetja svoj dobiček delijo samo med redno zaposlene, pri čemer zaposleni za določen čas seveda dobijo manj.

Nekateri o božičnici še niso odločili

Iz Postojnske jame so nam sporočili, da glede višine božičnice še niso sprejeli sklepa, vendar glede na uspešnost sezone menijo, da bo temu primerna tudi nagrada zaposlenih. Prejeli jo bodo tako zaposleni za določen čas kot zaposleni za nedoločen čas.

O višini nagrade se prav tako še niso odločili v državnem podjetju Pošta Slovenije, ki v državni proračun sicer vplačuje deset milijonov dobička. Lani so zaposleni na pošti prejeli ubornih 180 evrov neto, ta znesek pa je bil sorazmerno nižji, če so jemali preveč bolniških.

Zaposlene bodo nagrajevali tudi v Merkurju, a le »če bo presežen načrtovani kosmati poslovni izid«. Tudi pri podjetju Akrapovič še niso odločili o višini božičnice, a posamezni zaposleni se lahko nadeja nagrade, višje od svoje osnovne plače, če ga bo tako ocenila uprava.

Kje se bodo za božičnico lahko obrisali pod nosom?

Iz Družbe za upravljanje terjatev bank so nam sporočili, da božičnic in drugih nagrad doslej niso izplačevali, tako bo predvidoma tudi letos. Brez nagrade bodo ostali tudi zaposleni na Novi Ljubljanski banki.