KANDIDATKA

Ministrica brez sramu po službo v Pariz

Ž.K.
6. 12. 2017, 20.40
Deli članek:

Ministrica iz vrst SMC se očitno že poslavlja od svojega položaja, saj se je znašla na vrhu seznama kandidatov za odlično službo. Seznam so pripravili na njenem ministrstvu.

Bobo
Maja Makovec Brenčič si že išče novo delovno mesto

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Maja Makovec Brenčič se ne more ravno pohvaliti z velikimi dosežki. Na začetku se je zapletla v afero z izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost, klavrno je propadla njena kandidatura za predsednico države, implementacija odločbe ustavnega sodišča o financiranju programov zasebnih šol še vedno buri duhove. Verjetnost, da bi po koncu mandata ostala na položaju ministrice, je skorajda nična in očitno je čas, da si poišče novo kariero. Kot kaže, bo za to izkoristila kar položaj, ki ga trenutno zaseda.

»Nezakonito prejemaš: dodatek za stalno pripravljenost, previsoke sejnine in potne stroške. Ne uresničiš dveh odločb US, na predsedniških volitvah pogrneš na celi črti. Ampak za službo na Unescu si pa najprimernejša.« Aljuš Pertinač, bivši državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport

Med in mleko v Parizu

Zunanje ministrstvo (MZZ) je MIZŠ in ministrstvo za kulturo (MK) prosilo, naj pripravita seznam kandidatov, ki bi lahko kandidirali za delovna mesta v Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki ima sedež v Parizu. Brez lažne skromnosti se je na vrhu seznama, ki so ga poslali z MIZŠ, znašlo ime ministrice. Kot so razložili na ministrstvu, je Makovec Brenčičeva primerna kandidatka, ker je MIZŠ pod njenim vodstvom postalo eden ključnih akterjev odprtih izobraževalnih virov, ministrica pa se je na svetovni ravni zavzela za prepoznavanje slovenskega znanja na tem področju.

Higiena

Kot poroča Dnevnik, naj bi si ministrica želela doseči položaj pomočnice generalne direktorice za področje izobraževanja, ki bi ji letno prinesel 217.000 dolarjev (182.000 evrov) plače, ob tem pa še lepe dodatke. Ob teh zneskih se zagotovo z lahkoto pozabi na dejstvo, da Slovenci nismo ravno razumevajoči do politikov, ki se predlagajo na dobro plačane mednarodne funkcije. Spomnimo le na zgodbo Alenke Bratušek, ki sta jo koalicija in svet stranke, ki jo je vodila, predlagala kot kandidatko za evropsko komisarko, zaradi česar so nekdanjo premierko preiskovali celo zaradi zlorabe položaja, a tega v preiskavi niso dokazali. Alenka Bratušek meni, da je odločitev MIZŠ legitimna, ob tem pa opozarja na pomembno razliko med njeno kandidaturo in kandidaturo Makovec Brenčičeve: »Makovec Brenčičeva lahko za to mesto kandidira, ne da bi se morala s koalicijskimi partnerji ali komerkoli drugim dogovoriti za podporo. Pri tej kandidaturi ji tudi ni treba imeti podpore stranke, kot sem jo morala pri kandidaturi za evropsko komisarko imeti jaz.«