Glede na to, da državi glede uresničitve arbitražne sodbe trdno vztrajata na nasprotnih bregovih, gre razmišljanje v smeri rešitve, ki bi zadovoljila obe strani. "Salomonska rešitev, ki ji po nekaterih navedbah iz Ljubljane premier Cerar ni nenaklonjen, gre v smeri, da se dogovor oblikuje kot dvostranski sporazum, v katerega bo vključena arbitražna sodba," piše zagrebški časnik.

Piše, da je predlog v javnosti predstavila predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Vasilka Sancin, ki je bila svetovalka za arbitražo v času vlade Boruta Pahorja. Kot dodaja, je Sancinova omenila tudi možnost pogajanj in dogovorov o nekaterih spremembah arbitražne sodbe, ko gre za kopensko mejo, pri čemer bi lahko upoštevali življenjske potrebe prebivalstva.

V pričakovanju sestanka

Izpostavlja, da iz hrvaške vlade niso dobili odgovora na vprašanje o predlogih iz Slovenije, je pa hrvaški premier Andrej Plenković prejšnji teden izrazil pričakovanje, da se bosta s Cerarjem na Hrvaškem srečala do konca leta. Ob tem je dejal, da rešitev vidi v dvostranskih dogovorih. Če dogovora ne bo, pa bi v Zagrebu sprejeli pomoč Evropske komisije.

Časnik poudarja, da bo glavna opozicija kakršnemu koli dvostranskem dogovoru slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki vztraja, da mora Hrvaška brezpogojno sprejeti arbitražno sodbo ter "na arbitraži že dolgo nabira politične točke". Zaenkrat se je brez težav uprl kritikam, da je arbitražna sodba resnično precej slaba za Slovenijo, ki ni dobila teritorialne povezave z odprtim morjem, kot je obljubljal Erjavec.

Erjavčeva stališča močno obremenjujejo delovanje Cerarja, ker je DeSUS ključna stranka za stabilnost vladne koalicije. O tem, v kakšni meri bodo uspeli vzpostaviti nadzor nad Erjavcem, bo odvisen tudi uspeh katere koli smiselne pobude, sklene Večernji.