Operacija stopal

Pomagajmo Marku, da postavi opornice v kot

Gabrijel Toplak
4. 12. 2017, 20.15
Deli članek:

Fantič je prestal že dvajset operacij na nogi in tri operacije srca. Pred njim so zdaj še tri operacije na Floridi, ki mu bodo po sedemmesečni rehabilitaciji omogočile normalno hojo.

Osebni arhiv
Prihajajočih božičnih praznikov se Marko še posebej veseli.

Denarne prispevke za 11-letnega fantiča Marka zbira humanitarno društvo Maus iz Maribora; IBAN: SI56 6100 0000 7087 846 (Delavska hranilnica, d. d., Ljubljana)

Marko Aberšek je 11-letni fantič, ki obiskuje 5. razred Osnovne šole Kamnica. Rodil se je 3. oktobra 2006 in starši so kmalu po rojstvu so ugotovili, da njegov srček ne deluje, kot bi moral. Mama Jožica pravi, da je Marko ne glede na svojo zgodbo poln energije in upanja. »Za njim je dvajset operacij na nogi in tri operacije srca. Pri treh letih so ortopedi predlagali amputacijo obeh nog. Nismo privolili v to, zato smo iskali drugo možnost v tujini in že takrat potrebovali pomoč donatorjev za operacijo kolka v Aachnu. Bila je uspešna, vendar se je kirurg upokojil, zato smo strokovnjaka našli v Münchnu, ta ga je zdravil šest let s fiksaterji na obeh nogah. Sledila je operacija stopal na obeh nogah. Ves ta čas je Marko uspešno obiskoval šolo in vse aktivnosti, povezane z njo, uspešno opravljal s pomočjo spremljevalke,« je pojasnila Jožica.

Osebni arhiv
Marko s svojo mamo Jožico

BOLEČINE, OKVARE …

Maja letos so Marka v komi pripeljali v Italijo, kjer je kljub slabim napovedim tudi tokrat uspešno prestal poseg. Operacija je trajala devet ur. »Dr. Paley nam je zagotovil, da bo Marko lahko še hodil brez opornic. Tega se zelo veseli, saj življenje v opornicah ni preprosto. Pogosto se pojavljajo bolečine, opornice se kvarijo … Operacija nog je predvidena 31. maja 2018 na Floridi, prav pri dr. Paleyju. Predvidene so tri operacije in fizioterapije, ki jim sledijo in bodo predvidoma trajale od šest do sedem mesecev. Zdravstvena zavarovalnica krije tri operacije, terapije in letalske vozovnice,« pojasnjuje sogovornica, a hkrati prizna, da je mama samohranilka, na Floridi pa bo treba najeti avto, plačati stroške stanovanja, ki mora biti v neposredni bližini bolnišnice. Tudi hrana predstavlja strošek.