Neomajni voditelj

Tudi do ultimata Mugabe še ni odstopil, kaj sledi

M.K./sta
20. 11. 2017, 14.07
Posodobljeno: 20. 11. 2017, 14.09
Deli članek:

Opoldne po zimbabvejskem času se je iztekel rok, ki ga je vladajoča stranka ZANU-PF postavila zimbabvejskemu predsedniku Robertu Mugabeju, da odstopi s položaja predsednika države.

Profimedia
Neuklonljivi diktator.

Ker ultimata Mugabe ni spoštoval, zaradi česar mu grozi postopek odstavitve v parlamentu. 93- letni voditelj, ki je v državi na oblasti že 37 let tako še vedno ne namerava zapustiti svojega položaja, k čemur ga pozivajo že od srede. Od takrat se nahaja v hišnem priporu.

Iz njegove stranke ZANU-PF, kjer so ga s predsedniškega položaja odstavili v nedeljo. Zdaj bo najverjetneje sledila sprožitev postopka odstavitve v parlamentu, vendar se iz ZANU-PF po izteku roka še niso odzvali. 

Mugabejevo soprogo Grace, ki si je obetala, da bo na položaju predsednika države nasledila 93-letnega soproga, je ZANU-PF v nedeljo izključil iz svojih vrst.

Na srečanju ZANU-PF v Harareju so v nedeljo za novega predsednika stranke imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe nedavno odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja. Kasneje je neimenovani predstavnik stranke sporočil še, da bo Mnangagwa kandidat ZANU-PF za predsednika države na splošnih volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

V kampusu univerze v Harareju že od jutra protestirajo študenti, ki predsednika pozivajo k odstopu. "Jezni in razočarani smo nad Mugabejevim govorom," je povedal eden od vodij protesta Shepherd Raradza.

Tudi vodja vplivnega združenja vojnih veteranov Chris Mutsvangwa je že pred iztekom roka dejal, da bodo "ljudi znova pripeljali na ulice, če ne bo odšel". Predsedniku je zagrozil tudi s pravnim postopkom.