Mobilna verzija
14:07 19. junij 2018

Sirski begunec v pisarni poslanca, kamor policija nima vstopa

T.L./STA Ljubljana
62 Posodobljeno: 10:40 / 14.11.2017

Odločba o deportaciji sirskega begunca Ahmada Šameja ostaja veljavna. Škoberne je pojasnil, da bo Šamej za zdaj ostal v njegovi pisarni.

državni zbor

Begunec je trenutno v pisarni poslanca SD Jana Škoberneta. Foto: STA

Odločba o deportaciji sirskega begunca Ahmada Šameja je še vedno veljavna, izvedli naj bi jo ob 8.30, je povedal poslanec SD Jan Škoberne. Azilanta sta Škoberne in poslanec Levice Miha Kordiš ob 5. uri pospremila v azilni dom, kjer so jih po Škobernetovih besedah pričakale okrepljene enote policije.

Ozračje v azilnem domu je bilo zjutraj po njegovih besedah napeto. Poslanca so policisti tudi popisali, a vendarle dovolili, da je azilant odšel z njima. Škoberne je pojasnil, da bo Šamej za zdaj ostal v njegovi pisarni, kamor policija brez naloga nima vstopa.

Kot je povedal Škoberne, so od jutra na vezi z ministrstvom za notranje zadeve (MNZ). Državni sekretar Boštjan Šefic jim je povedal, da naj bi se ob 11. uri sestali s premierjem Mirom Cerarjem ter notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar ter razpravljali o tej zadevi, da pa odločba o deportaciji ostaja veljavna.

Poslanec SD je izrazil presenečenje, da navkljub ponedeljkovemu pozivu predsednika vlade MNZ vztraja pri svoji nameri.

Šamej je februarja 2016 v času begunske krize zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo. Vrhovno sodišče je avgusta nato potrdilo prehodne odločitve Sodišča EU in zavrnilo Šamejevo pritožbo. Od odločitve vrhovnega sodišča 23. avgusta pa je začel veljati šestmesečni rok za predajo.

MNZ je v ponedeljek sporočil, da so 30. oktobra prejeli tudi sklep ustavnega sodišča, s katerim je bila v postopku za preizkus ustavne pritožbe zoper sodbo in sklep vrhovnega sodišča kot izredno pravno sredstvo v zadevi Šamej ta zavržena. Za MNZ je tako zadeva končana.

Vaš prispevek