Prenova

Prisluhnimo tišini – Boj za sedem katalp in brezo

Eva Milošič / Štajerski tednik
13. 11. 2017, 20.45
Deli članek:

Mestna občina Ptuj in civilna iniciativa za drevesa imata različna stališča glede ohranitve sedmih katalp (če smo čisto natančni, tudi ene breze) na mestni tržnici.

Č.G.
14 vprašanj so člani civilne iniciative naslovili na župana.

Predstavniki civilne pobude za ohranitev dreves na tržnici so na sestanek, ki ga je obljubil ptujski župan Miran Senčar v ptujski mestni hiši, čakali dober mesec dni. Dočakali so ga 18. oktobra letos in županu predali seznam 14 vprašanj. Med drugim so jih zanimali strokovno arboristično mnenje, celotna projektna naloga ter ime in priimek osebe, ki izdaja naloge za sečnjo dreves po vsem mestu. Odgovorov niso prejeli.

Molk organa

Na občini smo povprašali, ali odgovore sploh nameravajo pripraviti oziroma kdaj, vendar nam še niso odgovorili. Neodgovorjeni ostajata tudi dodatni vprašanji: zakaj so sestanek s predstavniki civilne pobude zaprli za javnost ter kakšna je bila pravna osnova za prepoved snemanja tega sestanka. Po besedah članov iniciative je župan vsaj slednje pojasnilo v pisni obliki obljubil, poslal pa ga še ni. Napovedal je tudi, da bo ob dovolj zbranih podpisih mestni svet o projektu še enkrat odločal. Čakamo tudi pojasnilo, natanko koliko je »dovolj«. Za zdaj vemo le, da bo število moralo preseči 3500.

Sporna drevesa naj bi občina Ptuj podrla zaradi prenove tržnice, ki naj bi se začela naslednje leto. Skupna vednost investicije bo 4,8 milijona evrov, občina pa bo prispevala 20 odstotkov. 

Bomo priče »teatru«?

Član ožje operativne ekipe civilne iniciative Za drevesa Samo M. Strelec je priznal: »Pričakovali smo debelo kuverto, vsaj 80 strani dokumentacije. Če bi bil sam na županovem mestu, bi civilno iniciativo zasul s petimi kilogrami gradiva … V resnici nismo prejeli niti pojasnila oziroma opravičila, da odgovorov niso mogli pripraviti v roku.« Samooklicani »drevesničarji« se bodo zato znova sestali in odločili, kako naprej. »Občutek imam, da se bodo ljudje želeli dobiti s ptujskimi mestnimi svetniki. Župan se je že razglasil za odločevalca in ne predlagatelja projekta, vendar lahko razpravo o obnovi tržnice na dnevni red katere izmed sej občinskega sveta dodajo tudi mestni svetniki,« je povedal Strelec.

Referendum                                 

Tudi zamisel o referendumu še ni povsem zamrla, kot poslednjo možnost pa v civilni iniciativi napovedujejo živi ščit okoli dreves. »Vemo, da je to teater. Odvlekli nas bodo stran in naredili, kar so nameravali. To bo skrajno dejanje brezupa ljudi, ki pa bo županov politični samomor. Upam, da do tega ne bo prišlo,« je dejal Strelec. Dobro organiziranih prostovoljcev, ki so pripravljeni cigarovce braniti s svojimi telesi, se je nabralo že za več kot četrt stotnije. V akcijo bodo stopili takoj, ko bodo gradbinci začeli prazniti parkirišče na tržnici.

Strelec je sklenil: »V civilni pobudi smo močni zato, ker noben od nas ničesar noče; ne službe ne denarja ne slave. Na občini izgubljajo kompas, pa gre le za drevesa; o denarju se sploh še nismo začeli pogovarjati …«