Predsedniške volitve

V drugem krogu Borut Pahor proti Marjanu Šarcu

G.G./STA
22. 10. 2017, 20.15
Posodobljeno: 22. 10. 2017, 22.34
Deli članek:

V prvem krogu predsedniških volitev je zmagal aktualni predsednik Borut Pahor. Ni pa prejel prejel dovolj glasov za zmago v prvem krogu.

Bobo

Preštetih so praktično vsi glasovi, tako da lahko z gotovostjo rečemo, da bomo imeli drugi krog predsedniških volitev. Na prvem mestu je aktualni predsednik Borut Pahor, ki je prejel 47,07 odstotka glasov, kar ni dovolj za zmago v prvem krogu, za katero bi potreboval polovico vseh oddanih glasov. Na drugem mestu je kamniški župan Marjan Šarec z 24,97 odstotki glasov.

Tretja je kandidatka SDS Romana Tomc (13,74 odstotka), sledijo Ljudmila Novak (7,15 odstotka), Andrej Šiško (2,22 odstotka), Boris Popovič (1,79 odstotka), Maja Makovec Brenčič (1,72 odstotka), Suzana Lara Krause (0,77 odstotka), na repu pa je Angelca Likovič (0,58 odstotka).

STA

Pahor verjame v zmago v drugem krogu

Borut Pahor je v prvem govoru po volitvah dejal, da bi si “želel, da bi se volitev udeležilo več ljudi.” Meni, da bo zmagal v drugem krogu, upa pa, da bo se bo kampanja osredotočila na prihodnosti in ne na preteklost.

Hkrati je ocenil, da je okoli 50-odstotna podpora predsedniku republike v okoliščinah, ko je nezaupanje do politike zelo veliko, zelo vzpodbuden rezultat. "In tako ga tudi jemljem," je dejal.

STA
Kamnik, volilni štab Marjana Šarca.

Šarec gre svojo pot

Marjan Šarec je z uvrstitvijo v drugi krog predsedniških volitev zelo zadovoljen. "Tak rezultat mi daje precej optimizma in če bo pri njem ostalo, bom zelo zadovoljen, če bo kaj boljši, pa še toliko bolje," je dejal kamniški župan.

"Kot ste videli, tu ni nobenih stricev iz ozadja, nobenih znanih imen, ampak res mladi entuziasti, s katerimi smo šli na te volitve. Na to sem tudi zelo ponosen, kajti to je edini način, da se v Sloveniji kaj spremeni, da začnemo razmišljati in delati drugače," je v svojem štabu v Kamniku za medije dejal Šarec, ki je kandidiral s podporo svoje stranke Lista Marjana Šarca.

Na vprašanje, ali ne bi bilo za njegov rezultat vendarle bolje, če bi ga javno podprl kakšen znan politik, je Šarec odvrnil, da bi se bilo pri njegovih 40 letih zares "nerodno" lepiti na "preživele vzorce, na neko preživelo politiko". Kot je poudaril, gre svojo pot in se ne sprašuje, ali bi moral imeti kakšnega strica ali ne.