Predsedniške volitve 2017

Bo Pahor zbral dovolj glasov za zmago v prvem krogu?

G.G./STA
22. 10. 2017, 19.01
Posodobljeno: 22. 10. 2017, 20.08
Deli članek:

Zmagovalec prvega kroga je zagotovo Borut Pahor. Ni pa še znano, ali je dobil dovolj glasov za slavje v prvem krogu.

Bobo
Pahor je pričakoval dober rezultat.

Doslej je prešteta polovica glasov. Na prvem mestu je aktualni predsednik Borut Pahor, ki je prejel 47,60 odstotka glasov, kar ni dovolj za zmago v prvem krogu, za katero potrebuje polovico vseh oddanih glasov. Na drugem mestu je kamniški župan Marjan Šarec z 24,63 odstotki glasov. 

Volilne napovedi, ki jih je za RTV Slovenija pripravila družba Episcenter, kažejo, da je Pahor prejel 56,2 odstotka glasov. Na drugem mestu naj bi bilŠarec, ki je po napovedi zbral 22,5 odstotka glasov. Na tretjem mestu je Romana Tomc (10,2 odstotka), sledi ji Ljudmila Novak (5,4 %), Andrej Šiško bi, sodeč po napovedi, dobil 1,9 % odstotka glasov, ostali kandidati, Suzana Lara Krause, Maja Makovec Brenčič, Angelca Likovič in Boris Popovič bi dobili odstotek oz. še manj glasov. Anketo je Episcenter opravil danes na vzorcu 732 ljudi.

Volilna napoved, ki jo je za POP TV pripravila Mediana, pa nakazuje, da Pahor še ne bo zmagal v prvem krogu. Prejel naj bi 47,2 odstotka glasov. Drugi naj bi bil Šarec z 20,4 odstotka glasov.

STA
Prešerno v štabu Boruta Pahorja.

Upali na zmago v prvem krogu

"Zmaga v prvem krogu bi bila dobrodošla, da končamo danes in v tem kontekstu damo tudi potrditev predsedniku, ki je naredil vse, da povezuje Slovence in Slovenke. Tudi če ne, bomo vztrajali v teh treh tednih, da naredimo vse, zato da mandat tudi ponovi. Ne glede na to, pa mislim da je bilo do zdaj narejenega res veliko," je pred objavljeno napovedjo povedal glavni tajnik SD Dejan Levanič.

• Marjan Šarec zadovoljen z rezultatom

STA
Štab predsedniške kandidatke Ljudmile Novak na sedežu stranke NSi.

Razočaranje v taboru Ljudmile Novak

V taboru NSi ne skrivajo razočaranja nad volilnimi napovedmi predsedniških volitev, ki njihovi kandidatki Ljudmili Novak pripisujejo uvrstitev na četrto mesto. "Ne bom ovinkaril, pričakovali smo boljši rezultat, pa vendar, počakajmo do konca," je dejal vodja štaba Robert Ilc. Kot je dodal, nameravajo rezultat nadgraditi na državnozborskih volitvah.