Kviz (ne)znanja

VIDEO: "Upor" pred kamerami, ker niso poznali odgovorov na vprašanja

T.L.
20. 10. 2017, 07.38
Posodobljeno: 20. 10. 2017, 08.22
Deli članek:

Odštevanje se je začelo: še nekaj ur imajo kandidati za predsednika države čas, da prepričajo še neopredeljene volivce.

http://4d.rtvslo.si
Z odgovori so imeli težave.

Devet kandidatov za položaj predsednika države ima le še nekaj ur časa, da nagovori in prepriča še neodločene volivce, naj jim na nedeljskih volitvah namenijo glas podpore. Opolnoči namreč začne veljati volilni molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

Letošnjo kampanjo - vsaj do današnjega sklepnega dneva - niso zaznamovali odmevnejši škandali. Kandidatov se bomo morda spomnili zaradi nekaterih neposrečenih izjav, ki so opazovalcem dogajanja narisala na obraz nasmešek, udarcu ali dva pod pasom, ki so si ga kandidati izmenjali med soočenji, kaj več od tega pa se v letošnjem "predvolilnem cirkusu" ni zgodilo. 

Čeprav so kandidati in kandidatke od začetka kampanje govorili po dolgem in počez o vseh možnih temah - in velikokrat o področjih, kjer bi "naredili red" in ki sploh ne spadajo med pooblastila predsednika države - pa je zaskrbljujoče njihovo neznanje o osnovih stvareh, ki bi jih vsakdo, ki zasede položaj predsednika države, moral poznati. Pa jih očitno ne.

Vsaj tako je v četrtkovem soočenju na TV Slovenija razkril kviz s preprostimi vprašanji, ki jih je voditeljica zastavljala kandidatom po tem, ko so povedali, kako bi reševali zdravstvo, kaj storili s projektom Magna in drugimi podobnimi temami.

Poleg pomembnih tujih politikov in vodij institucij bi namreč moral predsednik države dobro poznati tudi pomembne osebnosti Slovenije, ustroj države, njene ustanove in ustavnopravne postopke. Zato so v studiu preverili, kako podkovani so kandidati za opravljanje vloge predsednika države, ali poznajo pooblastila, ki pripadajo funkciji, kdo so predsedniki sosednjih držav, s katerimi se bo novoizvoljeni predsednik moral srečati po izvolitvi, koliko praznikov imamo v Sloveniji, ali lahko predsednik razreši veleposlanika, koga vse neposredno imenuje predsednik republike ... Izkazalo se je, da so med pripravami na predsedniško funkcijo kandidati in kandidatke to osnovno znanje zanemarili. Na povezavi v brskalniku MMC poglejte posnetek njihovih odgovorov.

Andrej Šiško se je z voditeljico Eriko Žnidaršič celo prepiral, češ da gre za popolnoma nepomembno vprašanje, kdo je predsednik, ker da se predsedniki menjavajo in da to niso pomembna vprašanja. Zatikalo se je pri imenil funkcionarjev, Ljudmila Novak je na vprašanje,  kdo je predsednik Mednarodnega denarnega sklada odgovorila, da je ženska, razglasila Christine Lafarge (namesto Lagarde), Angelca Likovič se je vpršanjau o praznikih v Sloveniji izognila z odgovorom, da imamo precej, državnih in cerkvenih, ona da praznuje vse, koliko pa jih je, pa ni vedela.