Poskus prisvajanja školjčišča

Trije školjkarji v čolnu, da o hrvaških policistih niti ne govorimo

G.G./STA
19. 10. 2017, 17.59
Posodobljeno: 19. 10. 2017, 17.59
Deli članek:

Tudi danes je slovenska policija v slovenskem morju v Piranskem zalivu zasačila "tri osebe na čolnu s hrvaškimi registrskimi oznakami". Kaj so počeli? Širili so školjčišče. V bližini je bilo tudi plovilo hrvaške policije.

Bobo
Od razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je slovenska policija po navedbah virov v Piranskem zalivu obravnavala več kot 300 spornih dogodkov.

Že včeraj so hrvaški ribiči poskusili širiti školjčišče brez soglasja slovenskih pristojnih organov, danes pa so poskus ponovili. Tokrat so bili na delu trije možakarji. Slovenski policisti so se patruljnim čolnom zapeljali do čolna s hrvaškimi registrskimi oznakami in osebam na čolnu izrekli opozorilo. Opomnili so jih, da se nahajajo v slovenskem morju. Enako so opozorili še hrvaške policiste, ki so bili na čolnu v bližini. Istočasno je slovenska policija obvestila pristojni okoljski inšpektorat, ki je prišel na prizorišče in prevzel postopek. Postopek je pristojni inšpektor zaključil ob 13.15 uri.

Kot je še sporočila slovenska policija, so se v tem času v neposredni in širši okolici dogajanja zadrževali še štirje hrvaški policijski čolni, od tega eden v slovenskem morju, ostali trije v 300-metrskem priobalnem pasu. Zaradi ostankov materiala za razširitev školjčišča, ki bi lahko vplivali na varnost plovbe, si je kraj okoli 12.30 ure ogledala tudi luška kapitanija.

Ščitijo hrvaške ribiče

Istrska policija se je v sredo zvečer odzvala s sporočilom, da je s svojimi plovili v Piranskem zalivu kot običajno varovala in nadzorovala mejo na morju ter pri kršitvi mejne črte opozarjala slovenska plovila. Dodali so, da bodo to počeli še naprej in v tovrstnih primerih ščitili hrvaške ribiče. Za Hrvaško je sicer meja na sredini Piranskega zaliva.