RAJ ZA PREMOŽNE

FOTO: Razkošne vile slovenske elite na pravljičnem Bledu

Nenad Glücks / Reporter
16. 10. 2017, 19.50
Posodobljeno: 16. 10. 2017, 23.33
Deli članek:

Bled že dolgo slovi kot pravljični kraj, kjer si je košček raja pod Triglavom našlo precej premožnih Slovencev. Prešteli smo kvadratne metre in evre, ki so jih bogataši odšteli za svoj košček raja.

Profimedia
Blejsko jezero.

Vila Epos zakoncev Login

Nedavno sta postala lastnika ene od vil pri Blejskem jezeru najbogatejša Slovenca, zakonca Iza in Samo Login. Na začetku tega leta je njuna firma Login Establishment iz Liechtensteina kupila vilo Epos, ki je v neposredni bližini jezera, a je skrita pred očmi nepovabljenih. Vilo sta po poročanju Financ kupila za 2,4 milijona evrov (geodetska uprava jo je ovrednotila na zgolj 303.879 evrov), zgrajena je bila leta 1930. Velika je 613 kvadratnih metrov, prizidek je zasnoval arhitekt Jože Plečnik, potrebna je obnove. Loginova sta bila največja lastnika skupine Outfit 7, lani sta svoj delež prodala eni od kitajskih družb za bajnih 539 milijonov evrov.

Primož Lavre
Vila Epos, 613 kvadratnih metrov.

Beli dvor Janeza Škrabca

Janez Škrabec (lastnik inženirske firme Riko) ima v lasti prestižno vilo Beli dvor tik nad Blejskim jezerom, nedvomno vredno še precej več od vile Epos. Velika je kar 741 kvadratnih metrov, parcela več kot 16 tisoč kvadratnih metrov.

Primož Lavre
Vila Beli dvor, 741 kvadratnih metrov.

Butični hotel blejske zobozdravnice

V bližini Škrabčeve stoji vila Istra v lasti znane blejske zobozdravnice Nine Čelesnik. Gre za butični hotel za goste, ki si želijo razvajanja, velik 554 kvadratnih metrov. Čelesnikova izhaja iz blejske zobozdravniške familije (imajo Dentalni center Čelesnik), tudi njen brat Rok je lastnik ene od tamkajšnjih vil. To je vila Alice, ki sicer ni čisto ob jezeru. Obsega 349 kvadratnih metrov, gre pa za meščansko poslopje, zgrajeno še v času Avstro-Ogrske – leta 1906.

Primož Lavre
Vila Istra, 554 kvadratnih metrov

Primož Lavre
Vila Alice, 349 kvadratnih metrov.

Prestiž tajkuna Laha

Tik nad jezerom si je prestižno vilo omislil razvpiti tranzicijski tajkun Igor Lah. Gre za vilo Rog na severni strani jezera, Lah pa je njen lastnik prek ciprske firme Ampelus Holding. Glede na lestvico revije Manager gre za sedmega najpremožnejšega Slovenca, z 91,8 milijona evrov premoženja. Vilo Rog, veliko 442 kvadratnih metrov, je Lah pred štirimi leti kupil od države. Na severni obali jezera je še ena vila – Zlatorog, ki je še državna. Je protokolarni objekt, obdan s skrbno negovanim vrtom. Zgrajena je bila konec 19. stoletja, velika 538 kvadratnih metrov.

Primož Lavre
Vila Rog, 442 kvadratnih metrov.

Kralj banan kupil vilo Tamara

Se je pa država letos poslovila od lastništva vile Tamara na južni strani jezera. Lastnik je postal tako imenovani kralj banan (velik trgovec s tem sadjem) Izet Rastoder, prek svoje firme Rastoder. Pred pol leta je Tamaro na dražbi kupil od ministrstva za notranje zadeve, za 451 tisoč evrov. Ker je hiša v klavrnem stanju, bo moral vanjo kar precej vložiti. Zgrajena je bila leta 1920.

Primož Lavre
Vila Tamara

Nova lastnica Simona Lebar

Omenimo še eno od blejskih vil, ki so nedavno zamenjale lastnika: vilo Viktorija, kjer je hostel namenjen predvsem mlajšim popotnikom. Do pred tremi meseci je bil lastnik Bahtijar Bajrović (lastnik trgovske mreže Sportina), nato jo je kupila firma Globalni investicijski partner oziroma Simona Lebar, ki je tudi lastnica družbe Inversio gradnje. Slednja je letos kupila mariborsko tržnico, vključno s podzemno garažo, trgovskimi prostori in gostinskimi lokali. Viktorija je najstarejša od vil, ki smo jih obiskali – letnik 1870. Velika je 587 kvadratnih metrov. Bajrović je sicer še vedno lastnik 831 kvadratnih metrov velike vile Prešeren – med turisti priljubljene kavarne tik ob jezeru.

Primož Lavre
Do pred tremi meseci je bil lastnik vile Viktorija Bahtijar Bajrović.

Profimedia
Bajrović je še vedno lastnik 831 kvadratnih metrov velike vile Prešeren.

Karasova vila Ciklama

Tik ob gozdu v bližini Grand hotela Toplice je vila Ciklama poslovneža Veljka Karasa. Gre za novejšo vilo, veliko 396 kvadratnih metrov. Karas sodi v krog lobistov tipa Drago Isajlović, s katerim sta pred nekaj leti državni HSE skušala prodajati električno energijo iz Romunije.

Primož Lavre
Vila Ciklama, 396 kvadratnih metrov.

Vilo oddajata turistom

Ena najlepših vil na Bledu je tista z imenom Ana v lasti Andreja Rističa in Špele Dolar, ki jo oddajata turistom. Leta 1895 jo je zgradil češki arhitekt Josip Hronek, velika je skoraj 400 kvadratnih metrov.

Profimedia
Vila Ana v lasti Andreja Rističa in Špele Dolar

Lastnik tudi ljubljanski župan?

Nedaleč od znanega blejskega hotela Golf je prenovljena vila Vintgar, katere skriti lastnik naj bi bila družina Zorana Jankovića. V vili je več stanovanj, večino ima ljubljansko podjetje Dema Plus razvpite družine Pere. Dema Plus je znana po poslih za Mestno občino Ljubljana. Vila Vintgar je velika kar 2189 kvadratnih metrov, zgrajena je bila leta 1900.

Profimedia
Vila Vintgar, 2189 kvadratnih metrov

Lični vili Lastovka in Marica

Energetska družba Petrol je še vedno lastnica lične vile Lastovka na nabrežju jezera ob sprehajalni poti. Zgrajena je bila leta 1900, velika je 331 kvadratnih metrov. Na obrobju Bleda pa je v rumeno fasado odeta vila Marica, letnik 1910, last prevajalke in literarne zgodovinarke Majde Stanovnik Blinc. Velika je 278 kvadratnih metrov.

Profimedia
Vila Lastovka, 331 kvadratnih metrov.

Profimedia
Vila Marica, 278 kvadratnih metrov.

Jure Košir prodal bogatemu Rusu

Pred dvema letoma pa se je od novejše luksuzne vile na griču iznad jezera poslovil nekdanji smučarski as Jure Košir. Zgradil jo je leta 2008, velika je kar 585 kvadratnih metrov. Kupil jo je ruski premožnež Aleksej Grigorev, zanjo je odštel kar 2,5 milijona evrov, in jo temeljito prenovil. Iz vile se ponuja čudovit razgled na jezero.

Profimedia
Koširjevo vilo je za 2,5 milijona evrov kupil ruski premožnež Aleksej Grigorev.

Razkošje kralja stečajev Zmaga Pačnika

Po razkošju se z nekdanjo Koširjevo vilo lahko meri tista od poslovneža Zmaga Pačnika. Gre za nekdanjega lastnika levičarskega časopisa Republika, znan je iz afere Zbiljski gaj. Pri reviji Manager so Pačnika označili za mojstra stečajev in prisilnih poravnav, v ozadju katerih ostajajo nepoplačani upniki. Svojo blejsko vilo je konec prejšnjega leta prepisal na firmo I.R.N. v lasti njegove žene Karin Kristančič Pačnik. Velika je kar 600 kvadratnih metrov.

Primož Lavre
Pačnikova vila je velika 600 kvadratnih metrov.