Mejna kontrola

Izjema le Obrežje: Hrvati ločeno v svojih prostorih

R.T.
12. 10. 2017, 15.30
Posodobljeno: 12. 10. 2017, 15.31
Deli članek:

Vlada je danes sprejela pobudo za sklenitev Dogovora o spremembi dogovora med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole.

Bobo
Na tem Obrežju bodo hrvaški policisti mejno kontrolo še naprej opravljali ločeno v svojih prostorih.

Obe državi sta 7. aprila letos začeli opravljati obvezno sistematično preverjanje vseh potnikov pri prestopu zunanje schengenske meje. Sledile so dolge čakalne dobe na mejnih prehodih, zato sta tako Slovenija kot Hrvaška izkoristili možnost odstopa od sistematične mejne kontrole.

Učinkovita rešitev

Vlada Republike Slovenije pooblašča ministrico za notranje zadeve mag. Vesno Györkös Žnidar, da podpiše usklajeni dogovor.

Hrvaška stran je predlagala začasno prekinitev skupne mejne kontrole med turistično sezono na mejnem prehodu Obrežje. Po dogovoru so se hrvaški policisti 26. junija na omenjenem mejnem prehodu ponovno naselili v svoje prostore. »Rešitev se je izkazala kot učinkovita,« so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Ter: »Na podlagi poskusnega ločenega opravljanja mejne kontrole, ugotovitev analize in v pričakovanju novih funkcionalnosti mejne kontrole (sistem vstopa/izstopa, ETIAS) se ustrezno spremeni Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole, in sicer le glede mejnega prehoda Obrežje. Na tem mejnem prehodu bodo hrvaški policisti mejno kontrolo torej še naprej opravljali ločeno v svojih prostorih.«