Na GZS so pripravili predlog, ki bi podjetjem omogočil boljše nagrajevanje zaposlenih. S tem bi se dvignila domača poraba, pozitiven bi bil tudi učinek na proračun, so sporočili iz GZS. Predlog podpirajo tudi sindikati, podrobneje pa ga bodo predstavili na skupni novinarski konferenci v petek. 

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je že konec septembra poslala finančnemu ministrstvu predlog davčnih sprememb, s katerimi bi razbremenili izplačila zaposlenim in spodbudili podjetja k večjemu nagrajevanju zaposlenih. Kot so tedaj sporočili, se zavzemajo za razbremenitev celotnega plačila dohodnine pri regresu in nagradi za poslovno uspešnost. Na ta način bi podjetja lažje izplačala višji regres in 13. plačo.

Kakšno je trenutno stanje?

Regres, ki ga prejmejo zaposleni v Sloveniji, je trenutno obremenjen s prispevki do višine 70 odstotkov povprečne plače. Nagrada za poslovno uspešnost oz. 13. plača pa je zdaj v celoti obremenjena s prispevki, ne pa tudi z dohodnino, če je izplačana le do 70 odstotkov vrednosti povprečne plače. To velja od letošnjega 1. januarja, ko je bil zakon o dohodnini nazadnje noveliran.

Zdaj na GZS predlagajo razbremenitev celotnega plačila dohodnine do 100 odstotkov višine povprečne plače pri regresu in nagradi za poslovno uspešnost in/ali odpravo prispevkov od nagrade za poslovno uspešnost v višini do 100 odstotkov vrednosti povprečne plače.

ZZZS je za

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ta predlog podpira, so danes sporočili iz GZS. Kot so dodali, bi bi njihov predlog podjetjem omogočil, da v času gospodarske rasti bolje nagradijo zaposlene, ki bi tako bolj participirali pri rezultatih uspešnega poslovanja. S tem bi se dvignila tudi domača poraba, kar bi pozitivno vplivalo na podjetja, ki delujejo predvsem v Sloveniji. Preko višjega DDV bi bil pozitiven tudi učinek na proračun.