Sistem e-Call

Slovenija prehitela vse: Samodejni klici v sili bodo postali obvezni

S.R./STA
11. 10. 2017, 14.59
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 15.02
Deli članek:

Države EU bodo s 1. januarjem 2018 morale imeti vzpostavljen sistem e-Call, ki bo omogočal samodejne klice v sili na številko 112 iz vozila v primeru prometne nesreče. Proizvajalci avtomobilov pa bodo morali od 1. aprila 2018 naprej svoje nove modele osebnih avtomobilov opremljati z opremo za sistem e-Call.

Profimedia
Bliža se čas samodejnih klicev v sili na 112 iz vozila v primeru nesreče.

Imetniki starejših osebnih avtomobilov, ki bi te želeli opremiti z opremo za sistem e-Call, pa bodo imeli možnost nakupa ustrezne opreme, je na današnji novinarski konferenci v prostorih Iskratela v Kranju pojasnil vodja državnega centra za obveščanje Boštjan Tavčar in dodal, da ti datumi ne veljajo za tovorna vozila in motorje.

Rešitev e-Call bo omogočala hitrejše in natančnejše obveščanje služb za zaščito in reševanje ter posledično skrajšanje časa prihoda reševalnih služb na kraj nesreče.

Slovenija je bila sicer prva država v EU, ki je sistem e-Call uvedla na ravni celotne države - to je storila 1. decembra 2015, je še povedal Tavčar in dodal, da so sistem uvedli v sodelovanju z več slovenskimi partnerji, med katerimi sta bila tudi Iskratel in Telekom Slovenije.

Novinarska konferenca je potekala v okviru mednarodnega strokovnega posveta Testfest, ki ga v prostorih kranjskega Iskratela in ob gostiteljstvu ustanove Sintesio Slovenija organizirata mednarodni organizaciji ERTICO/ITS in ETSI.

Dogodka se udeležuje več kot 100 strokovnjakov iz okrog 40 podjetij iz 15 držav. Med njimi so strokovnjaki iz podjetij, kot so Tesla, Volkswagen, Škoda, Robert Bosch, Yamaha, Huawei itn. Posvet je v prvi vrsti namenjen praktičnemu preskušanju skladnosti medsebojnega delovanje eCall naprav različnih proizvajalcev.