Državni svet

Marinko Galič bi dal vse od sebe, da bi se glas Maribora slišal v Ljubljani

G.G./STA
11. 10. 2017, 12.53
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 12.59
Deli članek:

So športniki, ki postanejo trenerji, nekatere pa zamika tudi pot v politiko. Nekdanji slovenski nogometni reprezentant Marinko Galić se vidi na položaju državnega svetnika.

Mediaspeed
Marinko Galić v družbi soproge Sare.
 "Kot na nogometnem igrišču bom tudi tu dal vse od sebe, da pomagam povzdigniti glas Maribora v Ljubljani," je povedal Galić na današnji novinarski konferenci.

Po besedah predsednika LPR Stojana Auerja gre za enega najboljših nogometašev v zgodovini Slovenije in danes uspešnega podjetnika, ki s svojo nogometno šolo in vrtcem vzgaja nove slovenske upe, zato se jim zdi pravi kandidat za zastopnika lokalnih interesov v državnem svetu, še posebej, ker ni član nobene politične stranke.

Na volitvah, ki jih bodo mariborski mestni svetniki po neuradnih informacijah izvedli na četrtkovi seji pred razpravo o rebalansu proračuna, bo moral najprej premagati nekdanjega župana Alojza Križmana. Tega se ne boji. "Sem bistveno mlajši, lepši in v boljši formi," je danes povedal Galič. Za položaj naj bi se znova potegoval tudi Rudi Matjašič, ki trenutno zastopa Maribor in okolico v državnem svetu.

Izbrani kandidat se bo moral po izvolitvi v mestnem svetu nato še potegovati na volitvah v 3. volilni enoti, kamor spadajo poleg Mestne občine Maribor še okoliške občine. Te volitve so napovedane za 22. november.

Volitve v državni svet ponavadi niso deležne tolikšne pozornosti javnosti, politikov in medijev, kot recimo volitve v državni zbor. A na zadnjih volitvah konec leta 2012 v Mariboru je bilo drugače. Za državnega svetnika je namreč kandidiral takratni župan Franc Kangler, ki je bil ravno v tistem času osovražen zaradi obtožb o korupciji in postavitve radarjev na cestah.