Babje poletje

Pripravite se, vračajo se poletne temperature. Živo srebro bo prišlo blizu 30 ... Morda tudi čez

R.T.
10. 10. 2017, 09.44
Posodobljeno: 10. 10. 2017, 09.52
Deli članek:

V prihodnjih dneh bo prevladovalo sončno vreme. Živo srebro se bo povzpelo visoko.

Profimedia
Na vprašanje, kako toplo bo v letošnjem oktobru, še ne morejo odgovoriti.

»Po svežem, mokrem in zelo sivem septembru nas v oktobru čaka daljše obdobje suhega, toplega in tudi sončnega vremena,« so sporočili z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso). »Ker bo ozračje stabilno, pričakujemo, da bosta megla in nizka oblačnost jutranja stalnica. Obdobje stabilnega vremena bo izrazitejše po četrtku, ko se bo k nam razširil anticiklon. Pred tem bo predvsem na zahodu pogosta nizka oblačnost in občasne rahle padavine.« Babje poletje, skratka.

Arso

Oktobrska topla obdobja

Nič nenavadnega ni, da je zjutraj temperatura po nižinah le okrog 5 stopinj Celzija, seveda v objemu megle. Za topla obdobja v oktobru so namreč značilna izrazita dnevna nihanja temperature, za kar je zaslužna temperaturna inverzija. Jutra so torej hladna, čez dan pa sonce še premore dovolj moči, da opravi z meglo, zrak pri tleh pa se premeša z zrakom višjih plasti.

Arso

Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami. Sredi dneva in popoldne se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 stopinj Celzija. Jutri bo na severnem Primorskem in Notranjskem zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. Drugod bo povečini sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 11, najvišje dnevne od 16 do 21 stopinj Celzija. V četrtek bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pretežno oblačno in povečini suho. Drugod bo prevladovalo sončno vreme. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V petek bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nižinah.

»V takšnih dneh smo lahko deležni zelo hitrih sprememb, temperatura se lahko dvigne tudi za 20 stopinj Celzija. Popoldnevi so poletno topli in lahko presežejo 25 stopinj Celzija.« Zelo malo verjetno pa je, da bi se živo srebro povzpelo nad 30 stopinj Celzija – 5. oktobra leta 2011 so v Slapu pri Vipavi zabeležili temperaturo 30 stopinj Celzija.

Nazadnje leta 2014

V zadnjih dveh oktobrih ni bilo ne duha ne sluha o babjem poletju. »Temperatura se je le nekajkrat povzpela nad 20 stopinj Celzija. Zelo toplo obdobje smo nazadnje imeli v letu 2014, ko se je v Murski Soboti temperatura šestkrat povzpela nad 25 stopinj Celzija, kar je največkrat v zadnjih 50 letih. V arhivu pa najdemo podatke o posameznih zelo toplih dnevih. Leta 1971 se je 23. oktobra temperatura v Črnomlju povzpela kar do 29,8 stopinj Celzija,« so še sporočili z Arsa.

Napoved

Na vprašanje, kako toplo bo v letošnjem oktobru, še ne morejo odgovoriti: »Najverjetneje bo najvišja temperatura od 20 do 25 stopinj Celzija. Razlike v temperaturi so med posameznimi kraji zaradi vpliva reliefa in lokalnih vetrov lahko zelo velike,« so pojasnili.