Mobilna verzija
18:13 20. marec 2018

Če boste poskrbeli, nove dajatve ne bo treba plačevati

G.G./STA
7 Posodobljeno: 19:33 / 20.9.2017

Poslanci so sprejeli zakon, ki uvaja dajatev za odjavljena vozila. Te dajatve v Slovenji doslej nismo poznali in lastnikom vozil je ne bo treba plačevati tudi v bodoče, če bodo poskrbeli za ustrezno razgradnjo.

golf, star avto

Foto: Profimedia

"Računsko sodišče je ocenilo, da sistem ravnanja z izrabljenimi vozili ni učinkovit, zato predlagamo novo dajatev, ki bo zagotovila bolj učinkovit zajem izrabljenih vozil v razgradnjo," je povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Ob tem je poudaril, da dajatve ne bo treba plačati, če bo lastnik odjavljenega vozila to dal v razgradnjo oz. ga ponovno registriral. Časa za to bo imel leto dni.

Med cilji nove dajatve je minister navedel tudi doprinos k varovanju okolja. S tem se je strinjal Zvonko Lah (NSi), ki je opozoril, da za odlaganje izrabljenih vozil niso primerni travniki, gozdovi, zapuščene kmetije in podobno.

Novo dajatev so podprli tudi v poslanskih skupinah SMC, SD in DeSUS, čeprav se v slednji po besedah Ivana Hršaka bojijo, da ne bo obrodila dobrih rezultatov. V Levici in SDS pa dajatvi za odjavljena vozila nasprotujejo. "Večji del teh vozil nekje čudežno ponikne in imamo resen ekološki problem, ki pa se ga vlada loteva tako, da bo po žepu udarila najrevnejše," je dejal Matej T. Vatovec (Levica).

Glavni namen obravnavanega zakona je sicer uskladitev nekaterih nejasnosti v veljavni ureditvi plačevanja letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu. Novi zakon bo tako nadomestil veljavni zakon o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu.

Med drugim je jasneje določeno, katera so dokazila za 50-odstotno zmanjšanje plačila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, ki jih izkazuje družina s štirimi ali več otroki. Doslej je bilo namreč določanje članov družine in starosti otrok ter predvsem prebivališča posameznega člana družine različno razumljeno.

Po predlogu novega zakona so te nejasnosti odpravljene - za otroke štejejo samo osebe do 18. leta starosti. Ob tem je Koprivnikar povedal, da bodo po novem znižano dajatev lahko uveljavljale tudi rejniške družine, dodatne oprostitve so predvidene tudi v kategorijah invalidnih oseb in oseb z posebnimi potrebami.

Kot pomembno za državljane je Koprivnikar izpostavil še spremembo glede obračunavanja in vračanja plačane letne dajatve za motorna vozila. Ta se bo še naprej vplačevala v enkratnem letnem znesku, vračilo pa se bo obračunalo glede na število preostalih dni in ne več v dvanajstinah.

Vaš prispevek