Grožnja s tožbo

Opravičilo iz Zagreba: Sporne plakate z Melanio odstranili

S.R./STA
19. 9. 2017, 17.47
Posodobljeno: 19. 9. 2017, 17.50
Deli članek:

Ameriški inštitut iz Zagreba je v ponedeljek zvečer z mestnih ulic odstranil plakate s podobo soproge ameriškega predsednika Melanie Trump in sloganom v angleščini "Pomislite, kako daleč lahko pridete z nekaj angleščine," potem ko je slovenska odvetnica Trumpove zagrozila s tožbo.

Reuters
V Zagrebu so zaradi grožnje s tožbo odstranili plakate z Melanio Trump.

Odstranitev vseh plakatov z zagrebških ulic je potrdila avtorica oglaševalske kampanje za Ameriški inštitut iz Zagreba Ivis Burić. "Resnično obžalujemo, da je naše sporočilo naletelo na negativen odziv v hrvaških medijih, kar ni bil naš namen," je dejala.

Plakati so bili del oglaševalske kampanje društva za promocijo angleškega jezika in ameriške kulture Ameriški inštitut iz Zagreba, ki se je odločila izkoristiti globalno priljubljenost Melanie Trump, ki je v ZDA prišla kot priseljenka in postala prva dama. Odstranili so tudi objavo na strani inštituta na Facebooku, je še potrdila Burićeva.

Uradno opravičilo

Poslala je tudi uradno opravičilo, ki ga je za objavo v hrvaških in slovenskih medijih zahtevala odvetnica Trumpove Nataša Pirc Musar.

"Ameriški inštitut iz Zagreba je izkoristil lik in osebo gospe Melanie Trump v komercialne namene, da bi oglaševal tečaje angleškega jezika brez soglasja gospe Melanie Trump. Na ta način je kršil kodeks oglaševanja in tržnega komuniciranja ter obligacijski zakon. Opravičujemo se zaradi nepremišljene poteze, s katero smo užalili gospo Trump," so zapisali.

Reuters
Sporni plakati so se pojavili v Zagrebu.

Oglaševanje brez soglasja

Pirc Musarjeva je izrazila zadovoljstvo ob dejstvu, da je ameriški inštitut priznal kršitev zakona. Hrvaški predpisi prepovedujejo uporabo fotografij posameznikov v oglaševanju brez njihovega soglasja.

Plakate so postavili konec tedna, ko je ustanovitelj inštituta, ameriški državljan Brett Campbell za hrvaške medije pojasnil, da so želeli opozoriti ljudi na pomen znanja svetovnih jezikov in njihov pomen za mednarodni uspeh. Na Hrvaškem se soočajo z valom izseljevanja, na inštitutu pa so želeli sporočiti, da lahko pomagajo pri učenju angleščine, ki lahko posameznika popelje do velikih uspehov.

Kljub slabemu koncu kampanje je imel plakat s Trumpovo globalen doseg, saj so o njem poročali mnogi svetovni mediji.