Pred prvo tekmo Maribora v Ligi prvakov

Dekleta pravijo, da bo zmaga ostala doma

Gabrijel Toplak
13. 9. 2017, 12.57
Posodobljeno: 13. 9. 2017, 12.57
Deli članek:

Tako številni gostinci, hotelirji kot drugi ljudje v Mariboru so pripravljeni na skupinski del Lige prvakov. Zvečer se bo Maribor pomeril proti moskovskemu Spartaku.

Gabrijel Toplak
V mestu je pod okni mogoče videti izobešene vijoličaste zastave.

Gabrijel Toplak
»Upam, da bo Spartak iz Moskve zmagal, potem si bova z ženo prvi obisk v Mariboru z veseljem zapomnila, « pravi Vasilij Štokolenko.

Zagotovo bi lahko prav vremenski ohladitvi pripisali (včeraj je bilo v Mariboru le okoli 17 stopinj Celzija), da ni bilo videti pretirane nogometne evforije pred nocojšnjo prvo tekmo lige prvakov. Gostinski lokali v mestu so večinoma samevali, polnili so jih predvsem dijaki in študentje, na Trgu Leona Štuklja, kjer bo prenos tekme na velikem zaslonu, so potekala šele pripravljalna dela, pa tudi na ulicah ni bilo čutiti pretiranega utripa.                                                                 

Še največ ljudi je v gostinskih lokalih sedelo v Poštni ulici, kjer bo tudi poskrbljeno za projekcijo tekme. Kot je povedal Dejan Kovač, lastnik podjetja, ki upravlja enega od tamkajšnjih gostinskih lokalov, sodelujejo z blagovno znamko piva, ki je uradni sponzor lige prvakov, zato bo za goste še posebej poskrbljeno. »Naš lokal je tudi na uradni strani Uefe, zato bomo vsako tekmo naredili v sodelovanju z njimi. Imeli bomo nagradne igre, hostese, medtem ko bodo njihovi gostje, ki prihajajo s predstavniki sponzorjev, pri nas dobili tudi vstopnice,« je pojasnil Kovač in dodal, da bodo tekmo prenašali v okviru celotne ulice na velikem platnu.

Gabrijel Toplak
Pestro obnogometno dogajanje poteka tudi v Poštni ulici.

V Poštni ulici smo naleteli tudi na 18-letnega Mariborčana Aleksa, ki je prepričan, da bo domači kljub zmagal brez težav. »Vstopnice res nimam, bom pa dogajanje spremljal v enem od tukajšnjih lokalov. Tu vlada v času tekme prava nogometna evforija, včasih je huje kot na tekmi,« je pristavil Aleks, ki računa na zmago Maribora. Poleg gostincev se na povečano število obiskovalcev v ulici pripravljajo tudi prodajalci. Vinko Šeligo, ki ima v tej ulici zlatarno, pravi, da bo tega dne zaprl prej, ni pa še nikoli imel kakšnih težav z navijači. »V ulici je ob pomembnih tekmah res precej živahno, ampak opažam, da se navijači radi zgolj veselijo, tudi kaj spijejo in zapojejo.«

Rusi optimistični

Med redkimi sprehajalci smo naleteli tudi na Vasilija Štokolenka in njegovo ženo Aleksandro iz ruskega mesta Bolgrad. »Upam, da bo ekipa Spartak Moskva zmagala z rezultatom 2:1. Potem si bova prvi obisk v Mariboru, ki je sicer zelo lepo mesto, z veseljem zapomnila,« je dejal Štokolenko.

Gabrijel Toplak
Na stadionu so potekale zadnje priprave za današnjo tekmo.

Precej živo dogajanje, sicer ne toliko navijaško, se je že dopoldne odvijalo v okolici stadiona Ljudski vrt. Na tamkajšnjo ploščad so se že zgrinjali tovornjakih televizijskih ekip, osebje na stadionu je opravljajo zadnja dela, na pomožnem igrišču ob strogem varovanju varnostnikov je trener Darko Milanič še pilil zadnje malenkosti pred jutrišnjim srečanjem. »Treba bo poskušati tudi po levi, ne smemo jim dovoliti, da nam vsilijo igro in podobno,« je bilo slišati skozi žičnato ograjo. Nam je pa med delom uspelo zmotiti 78-letnega Mariborčana Milana Maroha, vzdrževalca v Ljudskem vrtu, ki je stalen gost nogometnih tekem, domačih in tujih, že zadnjih 30 let. »Prostor za ogled imam rezerviran na stari tribuni, tam imam svoj sedež. Glede na dolgoletne izkušnje pa lahko rečem, da evforija tačas morda res ni takšna, kot smo je bili vajeni v prejšnjih letih, a sem prepričan, da bodo na tekmi navijači strnili vrste in pokazali svojo strast,« je poudaril Maroh.

Pred televizor tudi dekleta

Je pa bilo prizorišče jutrišnje prve evropske nogometne tekme zanimivo tudi za tiste fante in dekleta, ki si jo bodo ogledali pred domačim televizijskim zaslonom. »Pouk začnem popoldne, zato sem prišel v mesto prej, da si lahko ogledam trening mariborskih nogometašev. Morda 'iztržim' tudi kakšen avtogram ali pa imam to srečo, da vidim ruske nogometaše. Sicer ne vem, kje trenirajo, pa vendar,« je bil v pričakovanju 19-letni Matej iz Slovenske Bistrice in domačim pripisal zmago. Da nogomet še zdaleč ni samo moški šport, pa dokazuje trojica deklet, ki smo jih prav tako ujeli v Ljudskem vrtu. »Tekmo si bomo z zanimanjem ogledale, vendar žal ne na stadionu, ampak doma na kavču. Želja, da bi dobila vstopnico, se mi tokrat ni izpolnila, morda se mi bo za naslednjo tekmo,« je bila optimistična Teja Gorišek. Prijateljici Kristina Fermolšek in Ana Ledenik pa sta dodali: »Zmaga bo ostala doma, seveda pa bomo tudi drugo leto v Evropi.«