Mobilna verzija
07:05 20. marec 2018

"Dve tretjini izgub v zadnjih dveh letih ste naredili vi, gospa ministrica"

T.L./STA
21 Posodobljeno: 12:36 / 13.9.2017

Na tnalu je ministrica Kolar Celarčeva, poslanka SDS Jelka Godec ji očita, da se kriza v zdravstvu le še poglablja.

milojka kolar celarc

Ob prihodu na drugo interpelacijo v letu dni. Foto: STA

Kriza v zdravstvu se le še poglablja in čutijo jo državljani, je poslanka SDS Jelka Godec opozorila ob predstavitvi razlogov za interpelacijo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Nanizala je številne dogodke v zdravstvu v času ministrovanja Kolar Celarčeve, ki po prepričanju predlagateljev potrjujejo, da bi ministrica morala oditi.

To je že druga interpelacija zoper Kolar Celarčevo v letu dni, je danes spomnila Godčeva. Kot je opozorila, naša država poglabljanja krize v zdravstvu ne bo prenesla. "Slovenski državljani si ne zaslužimo zdravstvenega sistema, kjer vlada korupcija, kjer mladi zdravniki odhajajo v tujino in kjer je vedno več humanitarnih akcij za zbiranje sredstev za pomoč bolnim," je poudarila poslanka SDS.

jelka godec SDS

Jelka Godec Foto: STA

Med očitki, ki jih predlagatelji interpelacije naslavljajo na ministrico za zdravje, je Godčeva izpostavila, da se je v tem mandatu korupcija razbohotila čez vse meje, ministrica pa jo s svojimi ukrepi še legalizira in podpira. Izpostavila je tudi razmere na pediatrični kliniki, podaljševanje čakalnih dob v zdravstvu ter slabo poslovanje zdravstvenih zavodov.

Kot primer, ki da priča neukrepanju ministrice pri korupciji v zdravstvu, je Godčeva izpostavila tudi Petra Požuna, ki je istočasno poslovni direktor ginekološke klinike, državni svetnik, svetovalec ministrstva za zdravje pri pripravi nove zakonodaje ter vodja odbora za zdravstvo pri SMC. Opozorila je še na neuspešne razpise za skupna javna naročila v zdravstvu in da javni zdravstveni zavodi kljub številnim napovedanim rešitvam materiale še vedno preplačujejo.

Prav ta preplačila povečujejo tudi zadolženost javnih zdravstvenih zavodov, zato predlagatelji interpelacije ministrici očitajo odgovornost za vedno večjo zadolženost zdravstvenih zavodov. Godčeva je ministrici očitala, da je zadolženost javnih zdravstvenih zavodov poleg dviga plač zdravstvenim delavcem močno poskočila prav v času mandata Kolar Celarčeve.

"Dve tretjini izgub javnih zdravstvenih zavodov v letih 2015 in 2016 ste naredili vi, gospa ministrica. Sprostili ste varčevalne ukrepe. Verjetno so zdravstveni delavci res podplačani, a ob podpisu sporazuma s sindikati ste zagotavljali, da ta sporazum ne bo imel finančnih posledic," je izpostavila Godčeva.

Kritična je bila tudi do napovedane ustanovitve sanacijskih odborov, ki naj bi izpeljali sanacije zdravstvenih zavodov. "Očitno imamo banana ministrstvo, če v sanacijske odbore dajete prav tiste ljudi, ki so izgube ustvarili," je dejala poslanka SDS.

Med "grehi" Kolar Celarčeve je poslanka izpostavila še interventni zakon, s katerim bo država zdravstvenim zavodom namenila 136 milijonov evrov, ne da bi bolnišnice sploh pripravile sanacijske programe, ter ideje o združevanju bolnišnic. "Taki ad hoc ukrepi, ki jih želi uvesti ministrica, še poglabljajo krizo v zdravstvu," je posvarila Godčeva. Spomnila je tudi na številne ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, ki pa so se doslej izkazali za neuspešne.

milojka kolar celarc_interpelacija

Ministrica je poudarila, da gre za kompleksen projekt. Foto: STA

Kolar Celarčevi interpelacija očita tudi neukrepanje ob razmerah na pediatrični kliniki. Dovoljevala naj bi pranje umazanega perila zdravnikov in javnega zavoda v javnosti, več kot pol leta po preteku roka, v katerem bi UKC Ljubljana moral vzpostaviti mednarodni pediatrični kardiokirurški center in podpisati pogodbo z mednarodnim centrom, pa ni ukrepala. Ministrico je Godčeva danes vprašala, kaj je čakala.

Predlagatelji interpelacije ministrici očitajo tudi odgovornost za zakonodajo, ki zamuja in je po njihovem mnenju v nasprotju z evropskimi standardi. Ob tem je izpostavila sprejemanje zakonodaje po nujnem postopku, nasprotovanje strokovne javnosti nekaterim predlaganim zakonom, ukinjanje javnosti podatkov o številu čakajočih, nedelovanje e-naročanja.

Ministrica pravi, da sama ne more preganjati ljudi ob sumu korupcije

Ministrica Kolar Celarčeva je v odgovoru na interpelacijo očitke zavrnila in jih označila kot neutemeljene. Glede očitka soodgovornosti za neukrepanje pri korupciji v zdravstvu je dejala, da pri vodenje ministrstva in vsakodnevnem delu vztraja pri načelu ničelne tolerance do korupcije, a nima možnosti, da bi kar sama preganjala posamezne zdravnike ob sumu korupcije. So pa na ministrstvu uvedli sistem prijavljanja možnega oz. dejanskega konflikta interesov ter sistemske ukrepe na področju skupnih javnih naročil.

Glede otroške kardiologije je poudarila, da se je kot ministrica v skladu s svojimi pristojnostmi vključevala v reševanje razmer na pediatrični kliniki, predvsem pa ukrepa v smeri urejanja medsebojnih odnosov med zaposlenimi. Odredila je več izrednih strokovnih nadzorov s svetovanjem za področje otroške kardiologije ter imenovala projektni svet za otroško kardiologijo, ki ga vodi mednarodno priznani srčni kirurg Igor Gregorič.

Opozorila je, da so vpleteni v otroški kardiologiji z medsebojnim javnim obtoževanjem namesto strokovne razprave poglobili nezaupanje staršev do tega programa, za ugled zdravnikov in ustanov pa so v prvi vrsti odgovorni zdravniki sami in njihova poklicna združenja, je dodala.

Povzetek odgovora ministrice (vseh pet točk interpelacije je sicer zavrnila na 65 straneh) lahko preberete na spletni strani ministrstva za zdravje. Seja se nadaljuje s predstavitvijo stališč poslanskih skupin.

Vaš prispevek