SEMIŠKA OHCET

Bolj pestro, a brez folklore ni šlo

Mirjam Bezek-Jakše, Dolenjski list
12. 9. 2017, 07.30
Deli članek:

Že več kot dve desetletji v Semiču pripravljajo tradicionalno ohcet. Mladoporočencev sicer tudi letos ni bilo, a glede pravih porok še niso rekli zadnje besede.

Mirjam Bezek-Jakše
Semiški župnik Luka Zidanšek je blagoslovil motoriste in kolesarje.

Semiška ohcet, ki je bila pred kratkim v Semiču že 23. leto zapovrstjo, je največja prireditev v tej po številu prebivalcev najmanjši belokranjski občini.

Čeprav tudi tokrat ni bilo mladoporočencev, ki bi si obljubila večno zvestobo, je bilo dogajanje na prireditvi zelo pestro. Celo tako zelo, da marsikdo sploh ni pomislil na mladoporočence, kaj šele da bi jih pogrešal.

Mirjam Bezek-Jakše
Za poslikavo so otroci stali v vrsti.

Pestro pogajanje

Poročni obredi
Tudi v prihodnje bodo prikazali vsaj en ohcetni obred.

Težko bi bilo na tem mestu našteti vse dogajanje, od razstav, delavnic, priprave zavitkov ter plesnih, pevskih in inštrumentalnih nastopov do blagoslova kolesarjev in motoristov, pohodov, kolesarske ture. Seveda niso manjkali niti folklorni nastopi.

Na številnih stojnicah je bilo mogoče kupiti spominček, dobro je bilo poskrbljeno tudi za zabavo otrok.

Mirjam Bezek-Jakše
Na poroko s fičkom? Zakaj pa ne?

Glede porok še niso porok še niso rekli zadnje besede

23 prireditev s tradicionalno ohcetjo so doslej pripravili v semiški občini.

Irena Plut, direktorica Kulturnega centra Semič, ki je skupaj s Turističnim društvom Semič in Športnim društvom Partizan Semič pripravil Semiško ohcet, je bila zelo zadovoljna z utripom na prireditvi, na katero so prišli tudi mnogi obiskovalci od drugod, ne le iz Bele krajine.

Na očitek, da na prireditvi ni več belokranjskih poročnih obredov, Plutova odgovarja, da bodo tudi v prihodnje prikazali vsaj enega od belokranjskih ohcetnih obredov. Hkrati pa zagotavlja, da glede pravih porok še niso rekli zadnje besede.

Mirjam Bezek-Jakše
Pred kulturnim centrom so pripravljali zavitke. Povpraševanje je bilo tolikšno, da jih niso mogli sproti speči.