Prvi šolski dan

FOTO: Več kot 250.000 šolarjev znova sedlo v šolske klopi

M.K./STA
1. 9. 2017, 12.46
Posodobljeno: 1. 9. 2017, 13.13
Deli članek:

Za 179.511 učencev in okoli 74.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto. Prvič bo skozi šolska vrata vstopilo 21.850 prvošolcev.

STA
Prijeten prvi dan in šolsko leto sta prvošolcem na OŠ Majde Vrhovnik zaželela tudi premier Miro Cerar in ministrica Maja Makovec Brenčič.

Največja novost novega šolskega leta so brezplačna učna gradiva za prvošolce in uvedba vajeništva v srednjih šolah.

Šolarjem je predsednik republike Borut Pahor v poslanici svetoval, naj bodo dobri drug z drugim, naj pazijo eden na drugega, prisluhnejo učiteljem, predvsem pa naj ne preslišijo svojega srca in sanj.

Prijeten prvi dan in šolsko leto sta prvošolcem na OŠ Majde Vrhovnik zaželela premier Miro Cerar in šolska ministrica Maja Makovec Brenčič. Na prvi šolski dan sta pozdravila tudi dijake Srednje zdravstvene šole.

STA

O svojem prvem dnevu v osnovni šoli  je Miro Cerar povedal, da je bil precej zvedav in negotov, saj ni točno vedel, kaj se dogaja, a so prijazna učiteljica in tudi prisotni starši pomagali, da se je počutil dobro. V osnovno šolo je rad hodil, najraje pa je imel seveda šport, je še pojasnil.

"Izobražujete se za zelo plemenite poklice," je pred napolnjeno športno dvorano na Srednji zdravstveni šoli poudaril premier in jim zaželel, da bi v svojem poklicu našli tudi veselje. "Čim več se naučite in bodite prijatelji," je dijakom na srce položil premier, ki šolo vidi tudi kot prostor prijateljstva.

Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport je dijake pozvala, naj si ustvarijo šolo takšno, kot jo želijo imeti, hkrati naj gledajo tudi naprej na svojo karierno pot. "Znanje vedno šteje, je popotnica za vse to, kar želite biti in bodite pogumni v tem, kar želite biti in postati," je dejala ministrica.

Del osvojenega praktičnega znanja so dijaki višjih letnikov danes pokazali tudi Cerarju in Makovec Brenčičevi. Prikazali so, kako poteka aspiracija dihalnih poti, zamenjava stome, preveza kronične rane in nudenje prve pomoči v primeru prometne nesreče, kjer je motoristko, udeleženo v prometni nesreči, odigrala kar ena od dijakinj.

Za varno pot v šolo

Ob začetku novega šolskega leta pristojni pripravljajo številne aktivnosti. V agenciji za varnost prometa poudarjajo, da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto. V prvih šolskih dneh je o prometni varnosti sicer veliko govora, dodano vrednost pa pristojni vidijo v sporazumu, ki ga bodo z ministrstvom za izobraževanje podpisali prav danes in bo sistemsko uredil prometno vzgojo.

Poleg tega bo agencija skupaj z Zvezo šoferjev in avtomehanikov Slovenije 11. septembra uvedla projekt podaljšanega varovanja otrok na 50 osnovnih šolah, s čimer želijo v prihodnje obuditi šolsko prometno službo. Pripravili bodo tudi spletni portal šolskih poti.

STA

V Ljubljani bodo za varnost otrok poskrbeli tudi z omejitvijo prometa na 30 kilometrov na uro ter z ležečimi ovirami. Poleg tega bodo tam, kjer bo treba, počasi uvajali celoletno varovanje poti v šolo.

Svojo navzočnost v prometu bodo povečali tudi policisti s pogostejšim preverjanjem hitrosti, uporabe varnostnega pasu, prevoza otrok, upoštevanja pravil o prednosti na prehodih za pešce in drugo.