Pred kurilno sezono

Ni prazen dim: boj za dimnikarske posle se spet razplamteva

M.K./STA
31. 8. 2017, 11.15
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 11.17
Deli članek:

Ob izteku vročega poletja še pred začetkom nove kurilne sezone dviga temperaturo javna razprava o urejanju dimnikarskih storitev in oblikovanju cen. Uporabnike pa seveda najbolj zanima, koliko bodo po novem plačevali za dimnikarske storitve.

STA
Slika je simbolična.

Slovenija je na področju dimnikarstva po oceni civilnih iniciativ najbolj regulirana država v EU, istočasno pa je na tem področju najmanj učinkovita, menijo v civilnih iniciativah VCP Dimnik in DCI Malečnik. Opozarjajo na visok dvig cen storitev in kot primer izpostavljajo možno 703-odstotno višanje cene rednega čiščenja kurilnih naprav v primerjavi z letom 2005.

V primerjavi z Nemčijo, ki je uvedla prosti trg dimnikarskih storitev, istočasno pa je podelila posebej zaupnim dimnikarskim mojstrom nadzor v imenu države nad delom dimnikarjev, je Slovenija uvedla redne letne preglede in meritve, ki nikomur ne koristijo, so v skupnem sporočilu za javnost zapisali v omenjenih civilnih iniciativah. Dodali so, da obenem nihče ne kontrolira, ali so dimnikarske storitve dejansko opravljene.

Vlada je na eni od julijskih sej določila urno postavko za dimnikarje v višini 33 evrov brez davka na dodano vrednost, z davkom pa 40,26 evra. V primerjavi z doslej veljavno ceno 25,20 evra neto je dvig cene 130,95-odstoten, so zapisali v civilnih iniciativah.

"V Sloveniji se visoko uradništvo sestaja in dogovarja z dimnikarskimi tajkuni, pravilneje pa bi bilo, da bi se dogovorila država z lastniki malih kurilnih naprav o vsebini in obliki dela dimnikarjev. Dimnikarji so namreč le izvajalci potrebnih dimnikarskih storitev, dogovarjanje države in izvajalcev pa ni v javnem interesu," so poudarili.

V iniciativah so kritični do današnjega sporočila sekcije dimnikarjev pri OZS, ki je zavrnila poročanje nekaterih medijev o apokaliptičnem dvigu cen dimnikarskih storitev. Kot so zapisali v VCP Dimnik in DCI Malečnik, bodo dimnikarske storitve na osnovi že sprejetega sklepa vlade Mira Cerarja o višini urne postavke za dimnikarje in predvidenega pravilnika o cenah dimnikarskih storitev, ki naj bi bil sprejet na eni naslednjih sej, bistveno dvignile.

V osnutku cenika dimnikarskih storitev, ki je bil v javni razpravi maja 2017, je za redno čiščenje kurilnih in dimovodnih naprav predvidenih 47 minut, kar je treba pomnožiti z urno postavko, ki jo je pred nedavnim določila vlada. Cena minute je 0,671 evra, zato lahko izračunamo bruto ceno te storitve v višini 37,54 evra, so zapisali.

"Med ceno rednega čiščenja kurilnih naprav iz leta 2005 in možno maksimalno ceno iste storitve v letu 2017 je povečanje v višini 703-odstotno, kar negira trditev OZS, da ni realno govoriti o dvigu cen, saj se od leta 2004 konstantno umetno znižujejo in te vrednosti ne bodo dosegle tudi v bodoče, še zlasti ne zaradi višanja zahtev," so poudarili v civilnih iniciativah.

Dimnikarji zavračajo trditve o apokaliptičnem dvigu cen storitev

IZBIRA DIMNIKARJA

Ministrstvo za okolje in prostor je v skladu z zakonom o dimnikarskih storitvah, ki je začel veljati novembra lani, je 19. januarja objavilo seznam dimnikarskih družb in dimnikarjev z ustreznimi dovoljenji in licencami. Uporabniki so lahko izvajalca izbrali do 30. junija, v nasprotnem se šteje, da so izbrali tistega, ki jim je storitev zagotavljal lani. Na trenutno objavljenem seznamu, ki je bil ažuriran na dan 22. 8. 2017, je 113 dimnikarskih družb in dimnikarjev.

Kot so v sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) zapisali v sporočilu za javnost, v tem trenutku sploh ni realno govoriti o dvigu cen, saj se od leta 2004 konstantno umetno znižujejo.

V sekciji so zapisali, da odločno zavračajo trditve v medijih, da bodo cene dimnikarskih storitev povzročile inflacijski cunami, porušile vrednostni sistem v EU, ustavile gospodarsko rast, povzročile brezposelnost ter znižale življenjski standard v državi.
Idejo o prosti izbiri dimnikarja, ki je vodila v prosti trg, so interesne skupine sprožile prek civilnih iniciativ, zdaj pa po navedbah sekcije te iniciative kot samooklicani "nepristranski akter v imenu ljudstva" opozarjajo na eno izmed prvih dilem, in sicer dvig cen.

"V tem trenutku sploh ni realno govoriti o dvigu cen, saj se od leta 2004 konstantno umetno znižujejo in te vrednosti verjetno ne bodo dosegle tudi v bodoče, še zlasti ne zaradi višanja zahtev," so poudarili.

Sporni cenik

Kot opozarjajo v sekciji dimnikarjev, o dvigu cen še posebno ni mogoče govoriti zgolj na podlagi vrednosti urne postavke, saj je treba upoštevati obseg in zahteve opravil dimnikarja ter razvoj dejavnosti, ki od leta 2004 stagnira. "Cene storitev so prav tako, skladno z zakonom, maksimalne in nikakor ne fiksne vrednosti," izpostavljajo.

"Če bi bili dimnikarji dejansko upoštevani, potem bi se obstoječi sistem posodobil, ali pa zakon, ki uvaja prosti trg, cen ne bi sporno omejeval, pa jih. Dimnikarska stroka niti pri zakonu niti pri cenah ni bila upoštevana," so še zapisali.

Ustrezno omejevanje cen v tržnem sistemu je po navedbah sekcije dimnikarjev težko dosegljiv cilj, šikaniranje zaposlenih prek minutnega obračunavanja pa je bilo v tej panogi pripoznano kot zavržno že v letu 2010. "Cenik storitev, katerega usoda ni znana, mora biti osnovan na podlagi dejanskih stroškov ter upoštevati vse potrebne aktivnosti dimnikarske družbe in dimnikarja. Sicer pa bi moral biti prepuščen trgu," še piše v sporočilu.

Več pojasnil ministrstva na pogosta vprašanja v zvezi s predpisi o dimnikarskih storitvah lahko preberete na tej povezavi.