Slovenija

Ministrstvo o Magni: Marinček nima prav

T.L./STA
29. 8. 2017, 17.17
Posodobljeno: 29. 8. 2017, 17.27
Deli članek:

"Glede na navedeno ocenjujemo, da postopek ne more biti zaključen do 10. septembra, niti če bi Arso v mejah zahtevkov stranke zadevo rešil drugače in z novo odločbo nadomestil odločbo, ki se izpodbija s pritožbo," zatrjujejo na ministrstvu.

Bobo
Zemljišče, kjer so načrtovali gradnjo lakirnice.

Na gospodarskem ministrstvu so se odzvali na trditve predstavnika Slovenskega E-Foruma Gorazda Marinčka o tem, da lahko pritožbo na podelitev okoljevarstvenega soglasja Magni pri drugostopenjskem organu uredijo v roku 24 ur. V ta namen so objavili pojasnila pristojnega ministrstva za okolje in prostor glede celotnega procesa pritožbe.

Kot pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu, mora upravičenec v postopku pritožbo vložiti pri organu, ki je izdal odločbo na prvi stopnji, torej v konkretnem primeru pri Arsu, slednji pa nato preizkusi, ali je pritožba dovoljena in pravočasna in ali jo je vložila upravičena oseba. Če temu ni tako, jo Arso lahko zavrže, na takšen sklep pa se stranka lahko pritoži.

V primeru, da Arso pritožbe ne zavrže, jo pošlje stranki, torej Magni, in stranskim udeležencem z nasprotnimi interesi in jim določi rok, da se izrečejo o njej in morebitnih novih dejstvih oziroma dokazih. Rok ne sme biti krajši od osem dni in ne daljši od 15 dni.

Če bi na Arsu spoznali, da je pritožba utemeljena, potem nov ugotovitveni postopek ni potreben, saj lahko reši zadevo drugače in z novo odločbo nadomesti dotedanjo, ki pa se s pritožbo spet lahko izpodbija.

Ministrstvo: Do 10. septembra postopek ne more biti zaključen

Mogoče je tudi, da bi na Arsu ob reševanju pritožbe ugotovili, da je bil izvedeni postopek nepopoln in da je to utegnilo vplivati na odločitev o zadevi. V tem primeru dopolni postopek in v mejah zahtevkov stranke zadevo reši drugače z novo odločbo odločbo, ki jo je prav tako mogoče izpodbijati s pritožbo.

Zoper novo odločbo imajo stranka in stranski udeleženci pravico pritožbe, kar pomeni da vsem začne teči novi 15-dnevni rok za pritožbo.

"Glede na navedeno ocenjujemo, da postopek ne more biti zaključen do 10. septembra, niti če bi Arso v mejah zahtevkov stranke zadevo rešil drugače in z novo odločbo nadomestil odločbo, ki se izpodbija s pritožbo," zatrjujejo na ministrstvu.

V primeru, da Arso ne izda nove odločbe, mora pritožbo brez odlašanja, najpozneje pa v 15 dneh od dneva, ko jo prejme oziroma po poteku roka za odgovor na pritožbo stranke ali stranskega udeleženca, poslati drugostopenjskemu organu, torej ministrstvu za okolje in prostor. Pritožbi mora priložiti vse dokumente, ki se tičejo zadeve.

Če MOP v pritožbenem postopku ugotovi, da so bila v postopku na prvi stopnji nepopolno ali zmotno ugotovljena dejstva, da je v postopku prišlo do bistvenih kršitev pravil postopka oziroma, da je izrek izpodbijane odločbe nejasen ali pa v nasprotju z obrazložitvijo, dopolni postopek in odpravi omenjene pomanjkljivosti bodisi sam bodisi po organu prve stopnje ali pa po zaprošenem organu.

Če ministrstvo spozna, da je treba na podlagi dejstev, ugotovljenih v dopolnilnem postopku, zadevo rešiti drugače, kot je bila rešena z odločbo prve stopnje, potem odpravi odločbo prve stopnje in s svojo odločbo sam reši zadevo. Če pa ministrstvo spozna, da bo pomanjkljivosti postopka na prvi stopnji hitreje in bolj ekonomično odpravil organ prve stopnje, odpravi odločbo prve stopnje s svojo odločbo in vrne zadevo organu prve stopnje v ponovni postopek.

V takem primeru je ministrstvo dolžno s svojo odločbo opozoriti Arso, kje je potrebno dopolniti postopek, ta pa mora vseskozi ravnati po tej odločbi in brez odlašanja, najpozneje pa v 30 dneh od prejema zadeve, izdati novo odločbo.

Kot še dodajajo na okoljskem ministrstvu, pritožba na odločbo, s katero bi ministrstvo zadevo rešilo drugače kot Arso, ni dovoljena, pač pa je v 30 dneh dovoljena tožba na upravno sodišče. Ta rok začne teči, ko ministrstvo vroči odločbo vsem strankam.

Ob tem pa posebej poudarjajo, da zakon ne predvideva možnosti odpovedi pravici do upravnega spora oziroma tožbe, zato morebitna izjava o odpovedi tožbi na upravno sodišče nima pravnega učinka in ne more vplivati na nastanek pravnomočnosti odločbe.

To pa po njihovem pomeni, da bodisi v primeru, da ministrstvo zavrne pritožbo, bodisi da zadevo reši drugače kot Arso postane okoljevarstveno soglasje ali odločba ministrstva, s katero je spremenjeno omenjeno soglasje, pravnomočna šele po preteku 30 dni od vročitve odločbe.

Če nobena od strank ali stranskih udeležencev ne vloži pritožbe, postane soglasje pravnomočno po preteku 15 dni od vročitve zadnji stranki. Stranka ali stranski udeleženci se lahko po vročitvi odločbe odpovejo pravici do pritožbe, sicer nima pravnega učinka.

V kolikor se pravici do pritožbe odpovedo stranka in vsi stranski udeleženci, postane okoljevarstveno soglasje pravnomočno z dnem odpovedi oziroma z dnem, ko se pritožbi odpove zadnja stranka oziroma stranski udeleženec. Pravnomočno okoljevarstveno soglasje je sicer podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja.