Mobilna verzija
04:49 20. marec 2018

Kakor da Bavčarju prisojena kazen ni usojena

M.K./STA Ljubljana
1 Posodobljeno: 17:14 / 21.8.2017

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi Igorja Bavčarja, naj se iz odločanja o njegovi prošnji za odlog začetka prestajanja zaporne kazni izločita predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik in podpredsednica Sonja Ilovar Gradišar.

bavcar_bobo_30.07.14

Igor Bavčar ima na razpolago še vsa pravna sredstva, torej možnosti pritožbe. Foto: Bobo

S tem je Igor Bavčar pridobil dodaten čas na prostosti, saj bo sodišče določilo novega sodnika, je poročal Radio Slovenija.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bodo morali določiti novega sodnika, ki bo odločil o Bavčarjevi prošnji, kar po navedbah radia pomeni, da bodo morali spremeniti letni razpored dela sodnikov. Ko se bo to zgodilo, bo novi sodnik odločil o Bavčarjevi prošnji za odlog začetka prestajanja zaporne kazni, nato pa ima Bavčar na razpolago še vsa pravna sredstva, torej možnosti pritožbe.

Bavčar bi moral v zapor 20. julija, a je tik pred sodnimi počitnicami vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni in hkrati zahteval izločitev omenjenih sodnikov. Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je zahtevo zavrnilo, Bavčar pa je ob izteku pritožbenega roka izkoristil še možnost pritožbe na vrhovno sodišče.

Višje sodišče je maja po obravnavi pritožb obsojenih potrdilo sodbo za nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Bavčarja in nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega, spremenilo pa v delu, ki se nanaša na izrek kazni za nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega.

Njihovi odvetniki so takrat napovedali, da bodo vložili zahtevke za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki pa ne zadržijo izvajanja kazni.

Junija je sodišče obtoženim nato poslalo poziv na prestajanje zaporne kazni.

Okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti.

Vrniti mora 21 milijonov evrov, denarja nima

Bavčar mora sicer po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča vrniti tudi nekaj več kot 21 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007. Bavčar je večkrat dejal, da tega denarja nima.

V prvotni sodbi julija 2013 je bil Bavčar zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni.

Vaš prispevek