Parkirnina

Nekaj gnilega v KPK – vodja urada KPK v kazenski preiskavi

Ž.K.
2. 8. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 08.17
Deli članek:

Breda Demšar Petretič je kljub temu, da je v kazenski preiskavi zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali pravic, postala vodja urada komisije pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Bobo

Vodja urada komisije z delom pokriva glavno pisarno, pravne, kadrovske in finančne zadeve, odnose z javnostmi, mednarodne odnose ter informatiko.

Predsednik KPK Boris Štefanec je dejal, da so jo za vodjo urada postavili s spremembo sistemizacije delovnih mest. Demšar Petretičeva naj bi bila v kazenski preiskavi zaradi domnevnih nepravilnosti pri plačevanju parkirnine, s čimer naj bi KPK nakopala za nekaj sto evrov kazni. Kot so mediji poročali že pred časom, naj bi bila uslužbenka osumljena zlorabe službene kartice za parkirišče v bližini sedeža KPK. Priče v tej kazenski zadevi je okrajno sodišče v Ljubljani zaslišalo prejšnji teden v četrtek.

Pojasnil ni

Štefanec je na vprašanje, ali navedbe držijo, pojasnil, da to ni podatek, ki bi ga »lahko in moral in pravzaprav tudi smel dati«. Pojasnil pa je, da Demšar Petretičeva še vedno opravlja naloge vodje urada. Na KPK so dejali, da je Demšar Petretičeva na dopustu, zato ni dosegljiva za pojasnila medijem. V pisnem odzivu so zapisali, da v Sloveniji velja »domneva nedolžnosti, ki pomeni, da je obtoženi, dokler ni pravnomočno obsojen, nedolžen«.

Boris Štefanec je ob tem, ko je pojasnil, kakšen je obseg del vodje urada komisije, povedal tudi, da se je z novim delovnim mestom Bredi Demšar Petretič povišala plača.

Vse po zakonu

Senat KPK je v svojem mandatu že šestkrat spreminjal sistematizacijo delovnih mest, a Štefanec v tem ne vidi nič spornega saj »so bile vse spremembe sistematizacije sprejete na seji senata, in sicer v skladu z zakonom o javnih uslužbencih in poslovnikom komisije ter po uskladitvi s sindikatom na komisiji«. Na KPK so v odzivu na obtožbe v medijih pojasnili še, da so bile spremembe uvedene zaradi zagotovitve nemotenega delovanja komisije in potrebe po spremembi delovnih mest, organizacije komisije in njenih delovnih nalog.

Preobrazba KPK

Demšar Petretičeva je bila do zdaj zaposlena na delovnem mestu pooblaščenke za splošnoadministrativne zadeve v uradu komisije, za katerega sistematizacija delovnih mest ni predvidevala vodje. Nasprotno pa sta druga sestavna dela komisije – služba za nadzor in preiskave ter center za integriteto in preventivo – imela svoji vodji. Tako se je Štefanecu zdelo nepojmljivo, da njegov urad nima vodje, in je z novo sistematizacijo, prek senata, to delovno mesto vpeljal.

Rezultatov manj, plače višje

V zvezi z obtožbami, da so se na KPK lani v primerjavi z letom prej za več kot sto odstotkov povečala sredstva za izplačila dodatkov k plačam, je Štefanec že v razpravi o poročilu o delu komisije v parlamentu v začetku tega meseca ponovil, da so dodatke izplačevali zaradi več opravljenega dela. »Razlog seveda ni bil to, da bi predsednik kogarkoli nagrajeval, razlog je bil povečan obseg dela,« je poudaril.

»Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: Nekaj gnilega v KPK - vodja urada v kazenski preiskavi.

Navedbe v prispevku nimajo nobenega temelja v dejstvih oziroma dejstva bralcu prikazujejo pristransko.

Nikakor ne drži, da bi gospa Demšar Petretič zlorabila službeno parkirno kartico, saj sporna kartica za plačevanje ni bila dana Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in ni bila pridobljena za namen KPK, torej ni šlo za službeno kartico, posledično pa za KPK iz tega naslova nikoli niso nastale nobene finančne obveznosti, saj KPK za sporno kartico in parkirišče nikoli ni plačevala.

Ga. Demšar Petretič je že 1. 3. 2017 postala vodja Urada komisije pri KPK, ki je zgolj operativna podpora delovanju KPK. Sprememba sistematizacije je bila uvedena po navodilih predsednika KPK zaradi uskladitve notranje organizacijskih enot KPK. V skladu z zakonom je bila ge. Demšar Petretič določena tudi plača na novem delovnem mestu, pri čemer so bili za to izpolnjeni vsi z zakonom določeni pogoji.

Breda Demšar Petretič,
zanjo po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, o.p., d.o.o.«