Preko meje

Kaj bo s tistimi, ki so zaradi arbitraže ostali na drugi strani meje?

STA/B.K.
28. 7. 2017, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vlada se je zavezala, da bo tistim, ki bodo v skladu z razsodbo ostali na Hrvaškem, zagotovila ohranitev čim več pravic. S tem namenom so že opravili individualne pogovore z večino, okoli 60 osebami, med katerimi je bilo tudi nekaj hrvaških državljanov, do konca meseca pa jih nameravajo opraviti še z vsemi ostalimi.

Bobo

S temi pogovori želi vlada dobiti pregled potreb prebivalcev ob meji, ki jih neposredno zadeva arbitražna razsodba, za konkretizacijo operativnih ukrepov. Pred dokončno pripravo teh ukrepov, nabor katerih so sicer že pridobili tudi od pristojnih resorjev, bodo imeli tudi pogovore z župani prizadetih obmejnih občin.

Doslej so zbrali potrebe prebivalcev v Ljutomeru, Dragonji in Metliki, izkazalo pa se je, da so praviloma enake - zadevajo vprašanje obdavčitve, pokojnin, možnosti šolanja v Sloveniji, dostopa do trga dela, subvencij, infrastrukture. Pri tem so na vladi poudarili, da glede večine ključnih zadev ne bo težav, tudi zato, ker že sedaj obstaja ustrezna evropska zakonodaja ali dogovori s Hrvaško, kot je naprimer o preprečevanju dvojne obdavčitve. Nekatere zadeve pa bodo morali reševati z intervencijskim zakonom, pa tudi z dogovorom s Hrvaško.

Nekater bi se preselili v Slovenijo

V teh prvih pogovorih je le nekaj družin, ki bodo v skladu z arbitražno odločbo na Hrvaškem, izrazilo željo po preselitvi v Slovenijo, vendar gre za kompleksno vprašanje, so poudarili na vladi in izpostavili, da gre šele za prve želje, glede dejanske odločitve pa bo treba še enkrat opraviti individualne pogovore. Izpostavili so tudi, da je preselitev skrajen ukrep, saj bo slovenska vlada skušala ljudem zagotoviti pogoje, da ostanejo tam, kjer so.

Bobo

Na morju se po razsodbi ni spremenilo nič

V vladi še izpostavljajo, da se glede jurisdikcije Slovenije po 29. juniju ni nič spremenilo. V Piranskem zalivu tako policija izvaja nadzor v slovenskem morju, tako kot doslej, saj ni nikoli izvajala nadzora samo do polovice zaliva. Kot incident se obravnava vsako vplutje tujih varnostnih organov v slovensko morje. Po podatkih Slovenske policije je bilo v zadnjem mesecu na morju 25 incidentov, kar je skoraj enako kot v primerljivem obdobju pred odločitvijo arbitraže.

Hrvaška sicer še vedno vztraja, da zanjo arbitražna razsodba ni zavezujoča, saj je izstopila iz postopka arbitraže. Slovenija bo še naprej s Hrvaško vodila dialog, da bi dogovorno in s podporo mednarodne skupnosti dosegla implementacijo razsodbe, ki je dokončna in izvršljiva v vsej svoji celovitosti, so še povedali na vladi.