ZAMEŠKO

Jordanova žrebica Pika je dobila dvojčici

L. Markelj
1. 7. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na Jordanovi kmetiji, kjer redijo konje slovenske hladnokrvne pasme norik, je zadnje dni še posebej živahno. Triletna žrebica Pika je povrgla dvojčici, kar je prava redkost.

L. Markelj
Mama Pika z dvojčicama, za kateri lepo skrbi, zraven pa gospodar Mitja.

Po navadi imajo kobile po enega mladiča, če gre za dvojčke, pa se pogosto kaj zalomi že prej. A Jordanovi so imeli srečo, je zadovoljen Mitja Jordan, mladi prevzemnik kmetije, vesel, da se je vse srečno izteklo.

S Piko – staro leto dni so jo kupili od kmeta v sosednji vasi Hrvaški Brod – so se trudili kar leto dni, da je postala mama. Okrog štiridesetkrat jo je Mitja peljal na prepustno postajo k državnemu žrebcu, pa ni bilo nič – menda zaradi zamaščene maternice. A Mitja ni obupal in je vztrajal.

Kar leto dni so Piko vozili na prepust, da bi postala breja.

NIHČE NI VEDEL, DA BOSTA DVOJČICI

Pravi, da niti slutili niso, da v Piki rasteta dva mladiča, čeprav je bila res debela. »Tistega dne zjutraj, ko je bila na paši z žrebicami, se mi ni zdela čisto v redu. Ko sem videl, da ji je odtekla voda, sem poklical veterinarja, ki je dal nasvete. Vedeli smo le, da moramo pohiteti in ji pomagati,« pove Mitja. V pol ure je bila prva žrebička, večja, s pomočjo sosedov in domačih že na svetu.

»Mislili smo, da je to to. A zdelo se mi je čudno, da je žrebe toliko manjše kot običajno, Pika pa je bila še vedno zelo okrogla. Brat Aleš je zato še enkrat z roko potipal v Piko in zatipal glavico. Neverjetno, še eno! Žrebe smo navezali in potegnili, to je bilo manjše,« se spominja Mitja. Tako so v četrt ure imeli kar dve žrebički. Še isti dan je prišel veterinar in očistil kobilo, domači pa so imeli veliko dela z dvojčicama.

PRIPRAVITI JE TREBA VELIKO KRME

Manjšo je Mitja en dan hranil po steklenički, večjo pa tri dni. Zdaj že nekaj časa veselo sesata sami (kobila ima dva seska) in mama Pika ima mleka več kot dovolj. Po navadi jesta izmenično. Materino mleko, ki je še kako pomembno za njun razvoj, bosta uživali do devetega meseca, od štirih mesecev naprej pa bosta že okušali tudi seno.

Jordanovi krmo pripravljajo sami in za deset plemenskih kobil, kot jih imajo zdaj v hlevu, je je potrebno veliko. Zato je pridna vsa družina. Ker domača kmetija nima dovolj zemlje, ima Mitja tri kmetije v bližnji okolici v najemu. Kosi 18 do 19 hektarov travnikov, najmanj dve košnji na leto. Pikini dvojčici bosta seveda ostali pri hiši. Pika, ki jo bodo spet odpeljali na prepustno postajo k žrebcu, bo zdaj dobila rodovnik in menda ima vse možnosti, da bo to rodovnik A.