Avtoceste

Pri sosedih od sobote dražje cestnine

M.K.
28. 6. 2017, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V soboto 1. julija stopajo v veljavo dražje, poletne tarife cestnine za motocikle in osebne avtomobile na avtocestah, s katerimi upravlja podjetje Hrvatske avtoceste (HAC) in Avtocesta Reka – Zagreb (ARZ).

Wikipedia
Fotografija je simbolična.

Do 30. septembra bodo cestnine 10 odstotkov višje od zimskih tarif.

Od sobote boste za vožnjo z osebnim avtomobilom po avtocesti, na primer od Zagreba do Splita namesto 181 kun plačali 199 kun, od Zagreba do Reke pa bo vožnja dražja za sedem kun, in vas bo stala 77 kun. Poletna vožnja od Zagreba do Osijeka bo dražja 12 kun in bo znašala 134 kun, piše Večernji list.

Cestnine na nekaterih delih avtoceste HAC in ARZ bodo tudi po uveljavitvi poletnih tarif ostale enake, na nekaterih pa bodo 10 odstotkov višje, zaradi metodologije obračunavanja cestnin.

Poletne tarife na avtocestah HAC in ARZ so dogovorjene v sklopu sporazuma med Hrvaško in Svetovno banko glede restrukutiranja cestnega sektorja. Del tega sporazuma je bilo tudi izenačenje cestnin pod upravljanjem HAC za 5 odstotkov. To je na avtocestah HAC že druga podražitev letos, tako da bodo vozniki to poletje glede na lansko plačali 15 odstotkov dražjo cestnino.

Ob tem je treba še opozoriti, da popusti za elektronsko plačevanje cestnin ostajajo nespremenjeni. Vozniki, ki uporabljajo takšen način plačevanja, bodo prihranili približno 20 odstotkov.

Na istrskem ipsilonu je Bina Istra uvedla poletno tarifo za vse kategorije vozil že 1. junija, še piše Večernji list.