Povedala je tudi, da skupaj s stroko in ZZZS intenzivno pripravljajo rešitev glede kardiologije na pediatrični kliniki.

Rešitve gredo po njenih besedah v dve smeri, in sicer da bodo tisti del kardiološkega programa na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je ves čas deloval dobro na strokovni ravni in na ravni medsebojnih odnosov, ohranili. Za zdravljenje otrok, kjer so se odnosi med zdravniki popolnoma porušili, pa bodo iskali druge rešitve; med drugim je možnost, da bi otroke pošiljali na zdravljenje v tujino, je dejala na novinarski konferenci po današnji seji vlade.

Milojka Kolar Celarc
STA
Ministrica meni, da bo porušeno zaupanje težko povrniti.

Po njenih besedah je še preuranjeno govoriti, kateri del programa bodo obdržali v Ljubljani in kateri del ne. "S stroko intenzivno pripravljamo rešitve. Pričakujem, da bomo sporazum in rešitve našli roku v 10 dni," je pojasnila in dodala, da bo pred tem o rešitvi obvestila starše otrok. Je pa zagotovila, da bodo sprejeli strokovno rešitev, ki bo zagotavljala, da bodo najmlajši bolniki dobili najboljšo oskrbo.

Dodala je, da so dogajanja na pediatriji privedla do omajanega ugleda in zaupanja bolnikov in širše javnosti v delo zdravnikov in zdravstvo nasploh. "Kljub mojim večkratnim poizvedovanjem o razmerah, je vodstvo UKC ves čas zagotavljalo - decembra lani, letos marca in nazadnje v začetku junija - da je vse v redu. Žal temu ni tako," je dejala.

Pojasnila je, da je danes s pediatrične klinike dobila dopis, v katerem so "vodstvu UKC v imenu zdravnikov specialistov pediatrične klinike izrazili ogorčenje nad blatenjem ugleda celotne pediatrične klinike v javnosti na račun razmer na kardiološkem oddelku". Ministrica meni, da bo porušeno zaupanje težko povrniti.

Pričakuje, da bosta Kopač in Pfeiferjeva ponudila odstop

Zaradi izgube zaupanja zaposlenih in javnosti v UKC bi se Kolar Celarčevi zdelo zelo primerno, da Kopač in Pfeiferjeva ponudita odstop. s tem bi naredila prvi korak k ureditvi razmer na pediatrični kliniki. Sicer pa je vsa strokovna gradiva že predala svetu UKC in mu naročila, da čim prej uvrsti to točko na svojo sejo. Naslednja seja sveta UKC bo v petek.

Ob tem je opozorila, da ne glede na vse, slovensko zdravstvo na mnogih področjih dosega vrhunske rezultate. Večina zdravnikov in ostalega zdravstvenega osebja po njenih besedah svoje delo opravlja predano, kakovostno, strokovno in v stiku z bolniki. "Žal je nekaj posameznikov, ki ne delujejo v skladu s tem duhom," je dodala.

Napovedala je, da bo naredila vse, da bi bili vsi zdravniki požrtvovalni in bi imeli takšen odnos do bolnikov in stroke.

Pediatrična klinika
STA
V preteklih dneh je javnost razburila informacija, o napakah pri diagnozah oz. zdravljenju bolnikov na pediatrični kliniki (fotografija je simbolična).

Strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer je v ponedeljek dejala, da so pri otroškemu kardiologu Urošu Maziću ugotovili, da je postavil 22 napačnih diagnoz. Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, pa navaja, da je sedanji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Kolar Celarčeva je že v torek ocenila, da vodstvo UKC ni naredilo dovolj in da razmer na pediatriji ne rešuje. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je ob tem poudarila, da je mednarodna komisija leta 2015 opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki. Če bi takratna priporočila vodstvu UKC upoštevali in uresničili, potem bi bile danes razmere na otroški kardiologiji urejene, je dejala.