Po polžje

Zakaj je afera pranja denarja v NLB do tožilstva prišla šele zdaj?

G.G./STA
15. 6. 2017, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Z afero "pranja denarja v NLB" se je pravosodni minister Goran Klemenčič seznanil že pred leti.

STA
Ker Gradir posojila banki ni vrnil, je slika pristala pri DUTB, kjer so jo junija lani na dražbi prodali za 11 tisoč evrov.
O neaktivnosti Specializiranega državnega tožilstva smo pisali tudi v primeru kazenskih ovadb zoper največjega lastnika skupine Kolektor Stojana Petriča.

Kot se spominja minister Klemenčič, je bila Komisija za preprečevanje korupcije, kateri je takrat predsedoval, s primerom pranja iranskega denarja prek NLB seznanjena leta 2011. "S to zadevo smo bili seznanjeni preko žvižgača z nekim tajnim dokumentom Banke Slovenije," je povedal in dodal, da so dokument v obliki kazenske ovadbe posredovali pristojnim organom in ko so nekaj mesecev pozneje preverili, ali so se sprožili kakšni postopki, so dobili odgovor, da zadeve potekajo.

Medtem pa je vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan v sredo na seji odbora DZ za pravosodje povedal, da so zadevo odprli, in sicer šele zdaj. "To pomeni, da prej ni bila zavedena v njihovih spisih, ker naj ne bi prišlo do ovadbe ali poročila s strani drugih organov," je danes dejal Klemenčič.

Cerar zahteva pojasnila

O primeru, v katerem naj bi bila v letih 2009 in 2010 prek NLB oprana milijarda dolarjev, so na Klemenčičevo pobudo razpravljali ob robu današnje seje vlade. Premier je od pristojnih organov zahteval pojasnila, je še povedal Klemenčič.

S preiskavo primera se že ukvarja tudi parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Šlo naj bi za nakazila ene od iranskih bank pod embargom prek NLB na več tisoč naslovov.

Obstoj sumljivih transakcij iranskega izvora v obdobju, ko je vodil banko, je v ponedeljek na zaslišanju pred pred bančno preiskovalno komisijo DZ potrdil tudi nekdanji prvi mož NLB Božo Jašovič. Kot je zatrdil, je za to izvedel šele konec leta 2010, ko so na nenavadna nakazila opozorile pristojne službe.