Kam izginjajo?

Pogrešani begunski deklici, stari devet in enajst let

M.K./STA
7. 6. 2017, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na poti iz ene od ljubljanskih šol sta pred dvema dnevoma izginili begunski deklici, stari devet in 11 let, ki sta v Slovenijo lani prišli brez dokumentov skupaj z mamo Iračanko.

Arhiv Reporterja
Državo je lani zapustilo več kot 90 odstotkov mladoletnih beguncev, ki so bili nastanjeni v dijaških domovih (fotografija je simbolična).

Primer preiskuje policija. Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, gre za Sumaye in Sarab Nooraldin Ibrahim, državljanki Iraka in prosilki za azil. V društvu Ključ pa opozarjajo, da je ostalo le še 20 od skupno 200 otrok, ki so v državo prišli lani, je poročal Radio Slovenija.

Pogrešani deklici enajstletna Sarab Nooraldin Ibrahim in devetletna Sumaye Nooraldin Ibrahim, sta najprej bivali v azilnem domu. Ko pa je center za socialno delo presodil, da je njuna mama zaradi bolezni neprimerna za skrbništvo, sta bili dodeljeni Anki Marinšek, pri kateri sta bili od lanskega septembra.

Obiskovali sta eno od ljubljanskih šol, iz katere pa se v ponedeljek nista več vrnili. Skrbnica je podala prijavo na policijo.

Skrbnica Marinškova sumi, da sta deklici na poti v Nemčijo, kjer naj bi imeli sorodnike. Policija je potrdila, da so njeno prijavo prejeli, postopke pa vodijo na enak način, kakor če bi bil pogrešan slovenski državljan.

Izginotja mladoletnih beguncev brez spremstva niso nič novega, pravijo v društvu Ključ, ki se bori proti trgovini z ljudmi. Državo je lani zapustilo več kot 90 odstotkov mladostnikov, nastanjenih v dijaških domovih. "Otroci želijo nekam drugam, naprej. Da pa se to omogoči, so odgovorni tihotapci z ljudmi," je za radio povedala podpredsednica Društva Ključ Polona Kovač.Policija je v medije že posredovala fotografiji in opis deklic, državljank Iraka. Sarab je visoka okoli 140 centimetrov, temno rjavi lasje ji segajo do ramen, nazadnje je bila oblečena v belo majico s kratkimi rokavi in črne hlače, odeta pa še v športno jopico s kapuco z modrimi in zelenimi črtami. Sumaya pa je visoka okoli 130 centimetrov, ima temne oči in temno rjave lase, ne pa se, kako je bila nazadnje oblečena. Policija prosi vse, ki imajo kakršnekoli informacije o njiju, naj jih sporočijo na PU Ljubljana Šiška (01/583-37-00), na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

V društvu po njenih besedah verjamejo, da gre v pogostih primerih za trgovino z ljudmi. "Kako bi si ti otroci sicer lahko plačali pot, razen da ponudijo neke storitve?" se je vprašala Kovačeva.