Cerar naj razčisti

Bratuškova bi bankam vzela denar, če se izkaže, da ga imajo preveč

G.G./STA
7. 6. 2017, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vlada Mira Cerarja, ki očitno dvomi o ustreznosti reševanja bank leta 2013, naj te dvome razčisti pred prodajo NLB, pravi poslanka Alenka Bratušek, ki je v času reševanja bank vodila vlado.

Bobo
Alenka Bratušek

Premier Miro Cerar je imel tri leta časa, da bi ukrepal, če je ocenil, da odločitve katerekoli predhodne vlade niso bile ustrezne, je danes dejala Bratuškova in dodala:"Sedaj že 14 dni jamra, rešitve pa nobene. Ampak gre za zelo resno stvar - gre za kredibilnost države, za bonitetne ocene."

O zahtevi koalicijskih poslancev, da se današnja seja komisije za nadzor javnih financ glede ustreznosti sanacije bank preloži zaradi neustreznega gradiva, pravi, naj vlada priskrbi zahtevano dokumentacijo, a meni, da poslanci niso dovolj usposobljeni, da bi sami ocenjevali pravilnost sanacije bank.

Oceno potrebne dokapitalizacije so naredile pristojne institucije in Bratuškova o oceni ne dvomi. "Če pa Miro Cerar Banki Slovenije in Evropski centralni banki ne verjame, naj pove, kje bo našel 'X' institucijo, da mu bo potrdila, da je bilo z našo sanacijo bank tako, kot mora biti," je dejala poslanka. Pri tem je izpostavila izjave Banke Slovenije, da slovenske banke niso prekapitalizirane.

Če pa se ugotovi, da je v bankah preveč denarja, ga je treba nemudoma vzeti nazaj, je dejala Bratuškova in poudarila, da je treba dvome o tem odpraviti pred prodajo NLB.

Strinja se, da Cerar ni imel nič s sanacijo bank, a zato tudi nima nič s sedanjim dobrim gospodarskim stanjem, saj je bila, kot je poudarila, takratna sanacija bank ključen ukrep za današnjo gospodarsko rast.