Lepo število plesalcev se je zbralo med drugim v Mariboru, kjer so imeli letos zaradi sporov med organizatorji prvič dve prizorišči.
Kot prejšnja leta je maturantska četvorka v Mariboru v organizaciji plesne šole Pingi in podpori Plesne zveze Slovenije potekala na Trgu Leona Štuklja, novost pa je bil ples v Mestnem parku v organizaciji plesne šole Salsero.

Župan Andrej Fištravec se je presenetljivo udeležil slednje in tam nagovoril plesalce. "Maribor je tako velik, da je očitno že trg premajhen in sta potrebni dve lokaciji," je dejal in pojasnil, da se je za udeležbo na Maturantski paradi v parku odločil, ker jo prireja plesna šola, ki je imela v tem šolskem letu na mariborskih šolah največ maturantskih plesov.

Borut Pahor, Maturanti, ples
STA
V Ljubljani so maturanti zasedli Slovensko cesto.

Mnogo daljšo tradicijo prirejanja takšne množične prireditve na prostem v Mariboru ima plesna šola Pingi, in sicer pod nazivom Maturantska četvorka. "Od leta 2002, ko se je plesalo samo v sedmih slovenskih krajih, peljemo prireditev v Mariboru. Leta 2005 je prvič šel projekt v tujino in ključne zasluge za to ima Mestna občina Maribor s takratnim županom Borisom Sovičem, ki je k sodelovanju povabil štiri pobratena mesta," je pojasnil vodja plesne šole Pingi Rudi Kocbek.

S plesom povezali 54 mest

Letos je njihova Maturantska četvorka potekala v 54 mestih v sedmih državah, med drugim tudi v 20 mestih v Sloveniji, ki so jih povezali z neposrednim radijskim javljanjem. "Zato nam je nenavadno, da kraj, ki je pobudnik mednarodne četvorke in je povezal ne le Slovenijo ampak tudi Maribor z drugimi državami in mesti, razdvaja prireditev in maturante. To ni v redu," je dejal.

Po njegovih besedah je tudi letos moto prireditve jasen in odločen ne alkoholu in prepovedanim drogam. Da naj zaključek srednješolskih dni odplešejo brez alkohola, sta dijake med drugim spodbudila tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje. "Vsekakor se trudimo, da mladina ne bi izkoriščala zadnjega šolskega dne za ubijanje," je pojasnil Kocbek. Po njegovih ocenah so se razmere v zadnjih letih že precej spremenile na bolje, a še vseeno je bilo tudi danes v rokah nekaterih plesalcev videti pločevinke piva ali drugih alkoholnih pijač.

Borut Pahor, Maturanti, ples
STA
"Uživajte," je maturantom zaželel predsednik Pahor.

Maturante v Ljubljani, ki so v organizaciji plesne šole Urška Pro pod znamko Maturantska parada zasedli Slovensko cesto, pa je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, in sicer z verzom: "Dan se trudi biti tako čudovit, kot ste vi, sreča je na strani pogumnih ljudi." Zaželel pa jim je tudi, naj uživajo.

Največji sinhroni ples na svetu se je že devetkrat vpisal v Guinessovo knjigo rekordov. Od leta 2001 do danes je povezal več kot 300.000 maturantov iz več kot 100 evropskih mest in več kot desetih držav.