Nevarni odpadki

Rezultati meritev živega srebra 1000-krat presegli normalne vrednosti

T.L./STA
16. 5. 2017, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V potoku Tojnica po podatkih ribiške družine pomrlo vse.

Bobo
Razdejanje na kraju požara.

Vzrok požara v podjetju Kemis še ni znan. Razmere na pogorišču še niso omogočele resnejših analiz in preiskav, na današnji tiskovni konferenci pa so sporočili, da bo kaj več najverjetneje znanega jutri. Prebivalstvo naj še upošteva preventivne ukrepe, med drugimi tudi to, da vso zelenjavo oziroma vrtnine dobro operejo pred zaužitjem. 

Po doslej znanih podatkih je zagorelo v delu, kjer se zbirajo odpadki. Pristojne službe so s postavitvijo zajezitve v okolici tovarne Kemis sicer preprečile večje iztekanje onesnaženja v Ljubljanico, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil Peter Rodič iz Civilne zaščite Vrhnika.

Prebivalci doslej niso prijavili težav zaradi požara, zato jih pristojni tudi v prihodnje ne pričakujejo. Tako so preventivne ukrepe nekoliko zmanjšali. Zjutraj so že začeli z meritvami vpliva požara na okolje, prve pomembnejše rezultate pa bi lahko imeli že konec tedna. Vendarle so prve meritve pokazale povečanje delcev PM10 v zraku in koncentracij živega srebra.

Gasilci na območju požara opravljajo požarno stražo.

Gasilca, ki so ga zaradi včeraj odpeljali v UKC Ljubljana, so danes zjutraj odpustili, drugi poškodovani gasilec pa se je udaril v glavo in ni bil hospitaliziran.

Pristojne službe nadaljujejo ugotavljanje okoljskih posledic ponedeljkovega požara v podjetju Kemis na Vrhniki. Inšpekcija za okolje in naravo pa bo v naslednjih dneh opravila izredni inšpekcijski pregled nesreče. Inšpektorat bo preverili tudi, ali z odpadki, ki so nastali pri požaru, in pri sanaciji stanja ravnajo skladno s predpisi.

Na prošnjo občinskega štaba Civilne zaščite Vrhnika, ki koordinira intervencijo, so zjutraj aktivirali Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je ena od enot civilne zaščite in je del Instituta Jožef Stefan (IJS). Osnovni rezultati njihovih meritev in analize onesnaženja naj bi bili znani v popoldanskem času.

Odvzeli so vzorce vode, Agencija RS za okolje (Arso) pa je predlagala tudi odvzem vzorcev zraka (organsko onesnaženje in živo srebro). Arso bo tekom današnjega dne začel tudi meritve zraka z mobilno postajo. Spremljali bodo sprotne koncentracije trdnih delcev PM10 in dušikovih oksidov.

Zaskrbljujoče vrednosti

Po poročanju Radia Slovenija so meritve Arsa pokazale, da je v bližini pogorišča na Vrhniki 200 mikrogramov drobnih trdnih delcev na kubični meter. Kot primerjavo pa so navedli, da v onesnaženih zimskih mesecih v Ljubljani izmerijo največ 120 mikrogramov na kubični meter.

V ELME po poročanju radia sklepajo, da je v požaru zgorelo tudi skladišče odpadnih sijalk, kar je povzročilo nastanek hlapov živega srebra. Rezultati terenskih meritev živega srebra v okolici Kemisa so 1000-krat presegli normalne vrednosti, so navedli.

Pogoji požarnega varstva v dovoljenju niso določeni

Na ministrstvu za okolje navajajo, da ima podjetje Kemis pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje, v skladu s katerim odvajajo odpadne in padavinske vode. V okoljevarstvenem dovoljenju pa, kot so navedli, niso določeni pogoji požarnega varstva.

Tekom današnjega dne bo vzorčenje tal izvedla biotehniška fakulteta. Arso pa je Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) naročil izvedbo vzorčenja površinskih voda, in sicer potoka Tojnica in Ljubljanice. V vzorcih tal in vode bodo analizirali vsebnost kovin, vključno z živim srebrom, policikličnih aromatskih ogljikovodikov in PCB, v vodi pa tudi dioksinov. Glede na rezultate ELME se bo nabor lahko razširil tudi na ostala onesnaževala. Vzorčna mesta bodo na terenu uskladili z občino oz. občinskim štabom civilne zaščite.

Odvzeli bodo tudi vzorce podzemne vode v bližnjih vrtinah. Glede na stanje na terenu pa bo Arso po potrebi nadaljeval spremljanje stanja okolja tudi v naslednjih tednih. Rezultati analiz bodo znani naknadno, ker je potrebna laboratorijska analiza.

Ob tem stanje v vodotoku Tojnica in reki Ljubljanici spremlja tudi Direkcija RS za vode. V pripravljenosti je služba za čiščenje celinskih voda in preprečevanje onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj. Vodnogospodarskega podjetje bo poskrbelo tudi za pivnike; dostavilo bo 300 metrov absorbentov za omejevanje in lovljenje izteklih snovi, za katere je zaprosil vodja intervencije.

Ribiči jezni: Vse je mrtvo

Po nočnem požaru v podjetju Kemis na Vrhniki je v potoku Tojnica, ki teče mimo tovarne, na 1,5-kilometrskem odseku od Kemisa do Ljubljanice pomrlo vse, kar je bilo v njem živega, je povedal predsednik ribiške družine Vladimir Mikec. Kakšna je škoda, pa je po njegovih besedah nemogoče oceniti, saj so ribe sproti odnašali delavci Kemisa.

Pomrle ribe bi sicer po besedah Mikca ribiški družini služile kot osnova za vložitev zahtevka za odškodnino, kar pa bo zdaj skorajda nemogoče narediti. "V rokah imamo le kakšnih 10 rib, vse ostalo so sproti odnesli," je dejal.

Poleg rib, v potoku so bile ščuke, krapi, in veliko drugih vrst rib, ki so na rdečem seznamu EU, so pomrli tudi polži, črvi "in vse, kar je bilo v njem živega", je dejal.

Potok so gasilci sicer zajezili s pregradami in pivniki, "vendar to ustavi le tisto, kar je nad vodo, ne pa tudi tistega, kar je v njej raztopljeno".

Sanacija požarišča v podjetju Kemis poteka po predvidevanjih in je pod nadzorom, so objavili na spletnih straneh občine Vrhnika. Pristojne službe v bližini kraja preverjajo trenutno stanje vode, zemljine in ozračja. Na podlagi pridobljenih rezultatov se bodo odločili o postopni ukinitvi preventivnih ukrepov. Na kraju izvajajo požarno stražo. Preventivni ukrepi še vedno veljajo do preklica.

Bobo
Onesnažen potok.