Zastaranje

Občina brez milijonov, kriv ni nihče, plačujejo pa vsi

T.L./STA
10. 5. 2017, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Višje sodišče razveljavilo obsodbo nekdanjega štorskega župana Jazbeca zaradi goljufije. Občina Štore je sicer zaradi poslov trojice še danes v finančni stiski.

arhiv Reporterja
Fotografija je simbolična.

Celjsko višje sodišče je nekdanjega štorskega župana Franca Jazbeca, podjetnika Stanka Zakelška in nekdanjo vodjo štorske občinske uprave Irenco Ocvirk po poročanju medijev oprostilo očitkov goljufije oz. pomoči pri goljufiji. Okrožno sodišče v Celju je trojico lani obsodilo, Jazbecu in Zakelšku izreklo zaporno kazen ter naložilo vračilo denarja.

S ponarejenimi zapisniki sej do 3,3 milijona evrov?  

Trojica naj bi s finančnimi akrobacijami med letoma 2001 in 2004 Zakelškovima družbama Hudournik in Hudournik inženiring, ki sta v občini opravljali tudi gradbene posle, pridobila 1,5 milijona evrov koristi, občina naj bi bila skupno oškodovana za 3,3 milijona evrov. Pri tem so si pomagali tudi s ponarejenimi zapisniki sej občinskih svetov, zgodbo povzema Delo.

Posli razkriti šele leta 2006, občina dolg še odplačuje

Novi štorski župan Miran Jurkošek je dejal, da so za te posle izvedeli šele, ko je leta 2006 postal župan. Takrat so iz omare padla poroštva za posojila, ki jih je najemal Hudournik, in asignacijske pogodbe. Podjetje Hudournik dolgov ni plačevalo, občina pa je kmalu končala v izvršbah, tri leta je imela blokirane račune. Občina Štore je sicer zaradi teh poslov še danes v finančni stiski. Bankam je že odplačala 2,9 milijona evrov dolga, dolguje pa še 450.000 evrov, poroča Večer. 

Trojici bi lahko morda očitali zlorabo uradnega položaja ali pravic, ali so ta kazniva dejanja bila storjena, pa višje sodišče ni ugotavljalo, ker je kazenski pregon zastaral.

Zagovorniki obtoženih so po pisanju Dela v pritožbi na višje sodišče opozorili, da je tožilstvo z očitkom goljufije hotelo zaobiti zastaranje. Sprva so namreč tudi na tožilstvu govorili o zlorabi položaja, potem pa so taista dejanja postala goljufije, čeprav bistveno v opis dejanj tožilstvo ni posegalo. Da je tako zatrjevanje zagovornikov "sprejemljivo", je po poročanju Dela ocenilo tudi višje sodišče.

Štorski župan Jurkošek je nad sodbo zgrožen. "Vajeni smo presenečenj, ampak tega res nismo pričakovali. Občina je bila dokazano oškodovana in občani pričakujemo, da bo tožilstvo zdaj uporabilo vsa še razpoložljiva pravna sredstva. Je pa taka sodba grozljiva. Naš odvetnik jo je najbolje opisal, ko je dejal, da gre za to, da vsi vemo, kdo je ukradel krompir, samo ne vemo, ali se je odpeljal s kolesom ali z motorjem," je dejal.

Tožilstvo bo vrhovnemu državnemu tožilstvu predlagalo vložitev zahteve za varstvo zakonitosti. Kot so sporočili, pa vrhovno sodišče odločitve višjega sodišča ne more spremeniti. Lahko samo ugotovi, da je zahteva za varstvo zakonitosti utemeljena, ne more pa poseči v pravnomočno odločbo višjega sodišča, še poroča Delo.

Časnik tudi navaja, da je še odprta pravda, v kateri občina zahteva 3,3 milijona evrov. Obravnav začasno ni bilo, čakali so na odločitev kazenskega sodišča. Tako Jurkošek kot Zakelšek pričakujeta zmago. Pri čemer Jurkošek ve, kot je dejal, da milijonov občina ne bo videla.