Pozeba

Jutro je pokazalo zelo žalostno podobo

pk
22. 4. 2017, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vremenoslovci so v minulih dneh izdali več opozoril pred nizkimi temperaturami, ki bi lahko v času, ko se narava prebuja, povzročile veliko škode na rastlinah, kar se je tudi zgodilo.

Facebook
Ponekod so vinogradniki včeraj uzrli ta žalosten prizor.

Facebook; efronta-Nova Gorica tourism)
V vinogradih Jordana Cigoja iz Črnič je škoda precej huda.

Petkovo jutro je tako pri marsikaterem vinogradniku in sadjarju na območju osrednjega dela Vipavske doline povzročilo šok.

Hud udarec

»Pri nas tako hudo, kot je tokrat, ni bilo že dolgo,« prizadetost vinograda od pozebe komentira Jordan Cigoj, ki ima v Črničah, te ležijo v srednjem delu Vipavske doline, turistično kmetijo in vinarstvo.  »Vinograde imamo na okrog šest hektarjev površin. Kar polovica od tega je od včerajšnje pozebe močno prizadeta. Sicer vse od leta 1998, ko je bila škoda zares velika, trte od mraza niso bile tako uničene kot tokrat. Tokratno pozebo tako ocenjujemo za zelo hudo. Za našo kmetijo je to velik udarec,« pove Cigoj. Doda, da če bi zjutraj vsaj malo zapihalo, bi bilo vse drugače. Podobno škodo so zabeležili še nekateri drugi kmetje v tem delu doline.

Njih je rešil veter

Kar zadeva severno Primorsko, so jo najhuje skupili nekateri kmetje z območja med Vipavskim Križem in Šempasom. Na Krasu so jo odnesli bolje, saj temperature niso bile tako nizke. Po nekaterih vinogradih je škoda manjša, kot so jo pričakovali. V Brdih in Istri do pozebe ni prišlo.

Ker je veter zapihal v zgornjem delu Vipavske doline, tu rastline niso poškodovane. »Po jutranjem obhodu po vinogradih smo ugotovili, da trte niso prizadete. Zapihal je namreč veter, ki je imel pomembno vlogo pri tem, da ni prišlo do pozebe,« je pojasnila Anja Žorž iz Vinske kleti Žorž 1696, iz Slapa. Tudi Matej Žvanut s posestva Cultus v Podragi je povedal, da je z njihovimi vinogradi vse v redu. »Mislim, da zjutraj temperatura tudi ni padla pod ničlo. Pričakujem, da tudi naslednji dnevi ne bodo prinesli kakšnega presenečenja,« pove.