Navadni občan Mirko

Brez zdravja, brez dela, brez jela

Žiga Kariž
23. 4. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V naši deželi životari veliko število tako imenovanih samostojnih podjetnikov na robu preživetja in dostojnosti.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Preberite tudi Bolniške za espeje ne bo – Združena levica bo vztrajala.

V časih Jugoslavije so poseben status in ugled uživali obrtniki. Konec osemdesetih je veljal stereotip, da ima vsak obrtnik tudi denar. Po osamosvojitvi je država obrtnikom in poslovno ambicioznim posameznikom namenila status samostojnega podjetnika. Mantri o bogastvu obrtnikov se je prilepil še stereotip, da so s. p.-ji izredno iznajdljivi ljudje, ki znajo svoje premoženje tudi dobro skriti pred državo. Saj veste, s. p. je tisti, ki mu država plačuje za vrtec, v katerega otroke vozi v najnovejšem beemveju.

No, status so odkrili tudi malce bolj resni podjetniki in uveljavljeni gospodarstveniki, ki so ugotovili, da jim ljudi v resnici ni treba redno zaposliti, ampak lahko z njimi sklenejo podjetniške pogodbe. Tako se izognejo težavam z odpuščanjem, odpravninami, bruto bruto plačami, bolniškami, porodniškami in še kupu drugih nadlog. Tako smo dobili ogromno število s. p.-jev, ki jih ne krasi ne bogastvo ne iznajdljivost, ampak zgolj življenje na robu dostojnosti.

Država tega ne vidi in noče videti kljub številnim opozorilom. Da ministrstvo za zdravje meni, da samostojni podjetniki bolniške ne potrebujejo, ker so se za svoj status odločili sami, je žaljivo. Draga ministrica, kako naj nekdo, ki je hudo in dolgotrajno bolan, služi za svoje preživetje in ob tem še najmanj 350 evrov nameni državi? Zgolj dejstvu, da je med prekarnimi delavci največ mladih in zdravih ljudi, se gre zahvaliti, da se problematika bolniških pri s. p,-jih ne odraža z najtežjimi eksistencialnimi težavami, kot so deložacije, rubeži ali celo umiranje.