Zaščita podjetij

Budno bodo bdeli nad Agrokorjem

M.K./STA
19. 4. 2017, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predstavniki vlad Slovenije, Srbije, BiH in Črne gore so se na današnjem sestanku v Beogradu dogovorili o usklajenem delovanju za zaščito podjetij v lasti globoko zadolženega hrvaškega koncerna Agrokor v vsaki od omenjenih držav.

Reuters
Agrokor bo zbrisan iz sodnega registra,

"Srbija ne bo dopustila, da bi domača podjetja utrpela škodo zaradi Agrokorja," je uvodoma poudaril predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić.

Kar se tiče Mercatorja S pa je dejal, da ima Srbija neposredno pogodbo s slovenskim Mercatorjem in ne z Agrokorjem. "To nam daje neke vrste neodvisnost od Agrokorja, smo pa v končni fazi v isti situaciji," je zbranim povedal Vučić.

Koncern Agrokor s skupaj 60.000 zaposlenimi je v vseh štirih državah velik delodajalec. V Sloveniji zaposluje 10.500 ljudi, v Srbiji 12.000, nekaj manj pa v BiH in Črni gori.

Srečanja so se udeležili še srbski minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić, srbski minister za kmetijstvo in zaščito okolja Branislav Nedimović, slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH Mirko Šarović in ministrica za gospodarstvo Črne gore Dragica Sekulić. Predstavnikov Hrvaške na njem ni bilo.

Srečanje se je nadaljevalo za zaprtimi vrati, ministri pa so v sprejetih zaključkih, ki so jih posredovali z gospodarskega ministra, zapisali, da bo vsaka od omenjenih držav v skladu s svojo zakonodajo opravila nadzor finančnih in blagovnih tokov podjetij, povezanih z Agrokorjem.

Oblikovali so tudi ministrsko ekipo, ki bo v vsakodnevnem stiku s ciljem izmenjave informacij in sprejemanja skupnih ukrepov za ohranitev delovnih mest, zaščito interesov dobaviteljev in stabilnega poslovanja podjetij v lasti koncerna Agrokor v vsaki od omenjenih držav.

Na srečanju so izrazili tudi pričakovanje, da bo na Hrvaškem imenovani novi upravitelj Agrokorja imenoval neodvisne strokovnjake za uspešno prestrukturiranje podjetij v sestavu koncerna. Od Agrokorjeve izredne uprave prav tako pričakujejo, da bo na enakopraven način obravnavala vse dobavitelje, tako na Hrvaškem kot izven nje.

Pripravljeni so se tudi srečati s predstavniki hrvaške vlade s ciljem iskanja skupnih rešitev za stabilizacijo celotnega koncerna Agrokor.