Koncesije

Bivši minister in bivša šefica zavarovalnice sta se zbližala

T.L./STA
19. 4. 2017, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koalicija dosegla kompromis glede zakona o zdravstveni dejavnosti. Prelog je zdaj sprejemljiv tudi za DeSUS, je dejal Tomaž Gantar.

Bobo
Milojka Kolar Celarc

Koalicija je danes dosegla kompromis glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pričakuje, da bo vlada v četrtek predlog potrdila. Po kompromisu v členih glede podeljevanja koncesij je predlog sprejemljiv tudi za DeSUS in ga lahko podprejo, je povedal podpredsednik te stranke Tomaž Gantar.

Ministrica je zadovoljna, da bo vlada lahko soglasno potrdila novelo, s katero na transparenten in zakonit način urejajo tudi podeljevanje koncesij v zdravstvu.

Po težkih usklajevanjih in napetih odnosih med ministrico in DeSUS so se danes partnerji dogovorili za kompromisni predlog, ki je po besedah ministrice izboljšava dveh členov. A s tem ne spreminjajo osnovnega koncepta zakona, je povedala v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju.

Po predlogu se bodo koncesije podeljevale na osnovi javnega razpisa, s koncesijskim aktom za 15 let, ob preverjanju izpolnjevanja pogojev in kriterijev pa se lahko koncesija podeli še za 15 let, je pojasnila ministrica.

Gantar je spomnil, da je dosedanji predlog predvideval podaljšanje koncesije do 15 let, poleg tega pa so zdaj po njegovih navedbah veliko bolj jasni kriteriji.

Koncesija se tako podeli, če koncedent ugotovi, da javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja zdravstvene dejavnosti v obsegu, kot je določen z mrežo javne zdravstvene službe oz. če javni zdravstveni zavod ne more zagotoviti potrebne dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Najpozneje 12 mesecev pred potekom obdobja podelitve koncesije koncedent preveri izpolnjevanje kriterijev kakovosti in realizacijo programa v podeljenem obsegu ter ali še obstoji potreba po podelitvi koncesije. Če so izpolnjeni pogoji, se na podlagi pozitivnega mnenja zavoda za zdravstveno zavarovanje in zdravniške zbornice podaljša obdobje podelitve koncesije za 15 let, določa predlog.

Gantar je povedal, da se bodo v poslanski skupini o podpori zakonu še pogovorili, a načeloma meni, da ga v kompromisni obliki lahko podprejo. Usklajevanja je sicer označil za naporna. Ministrica pa je ocenila, da je dolgotrajno usklajevanje predloga pokazatelj, kako težavne so spremembe v zdravstvu.

V SD predlog podpirajo, vendar izpostavljajo svoje zahteve glede določb, ki opredeljujejo konkurenčno prepoved v zdravstvu.

Predlog zakona bo vlada, ki bo o tem odločala v četrtek, v DZ poslala po rednem postopku.