Veliko srce

19 letni Rok ostal brez strehe nad glavo, zdaj pomaga vsem

Gabrijel Toplak
16. 4. 2017, 07.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po lastnem fiasku, ko je skoraj ostal brez strehe nad glavo, je 19-letni humanitarec na svojem facebook profilu pripravil novo »ponudbo«.

Facebook

Rok Černic, 19-letni Mariborčan, samo dva meseca po tem, ko mu je grozila izguba strehe nad glavo, že pospešeno nadaljuje svoja dobrodelna dejanja. Tokrat se je že drugič združil z Društvom KMŠ.

Na dražbi, ki do 1. maja (morebiti še dlje) poteka na njegovem facebook profilu oziroma v mapi Dražba 2017, je spet ponudil drese nogometašev in drugih športnikov. »Licitiram skupaj 19 dresov nogometašev, košarkašev in smučarke. Pa tudi smučarsko čelado in bundo slovenske nogometne reprezentance s svetovnega prvenstva v Južni Koreji. Začetna cena vsakega od dresov je 50 evrov, višati pa je možno za najmanj 10 evrov. In tačas najvišje kotira dres vratarja Jasmina Handanovića,« je pojasnil Černic.

POVABIL TUDI PODJETJA

Kot nadvse strasten navijač mariborskega prvoligaša je k sodelovanju na tokratni dražbi povabil tudi številna podjetja, predvsem da pomagajo pomoči potrebnim. »Rad bi videl direktorje, ki bi mesečno dobivali po 300 evrov. Priznam, ne pričakujem ponudbe 500 evrov, čeprav bi bil takšne izjemno vesel. Ampak bi bilo dovolj, če bi za dres donirali oziroma dražili z 200 evri. Ali manj. Za takšen znesek dobiš denimo štiri pakete hrane, s katerimi lahko nahraniš štiri družine,« poudarja mladenič in iskreno dodaja, da je že po prvih 13 urah dražbe presegel tisoč evrov.

ZA SOCIALNO OGROŽENE

Hrano mu bo socialno ogroženim družinam in upokojencem pomagal razdeliti Center za socialno delo Maribor, medtem ko bo del izkupička namenil za rekreacijo otrok – nogometnemu taboru, ki poteka v Športnem centru Galič. Obenem pa se že zdaj zahvaljuje humanitarki in športnici Bebi Ščap, ki mu je priskrbela nekaj dresov in mu vsak dan pomaga z nasveti, pa tudi vodstvu in igralcem Nogometnega kluba Maribor, ki ga spremljajo od začetka njegove poti.

RAZLOGI IZ PRETEKLOSTI

Na vprašanje, od kod takšna vnema po dobrodelnosti, 19-letnik odgovori, da so razlogi v njegovi preteklosti. »Mojih zadnjih pet ali šest let ni bilo najbolj prijetnih. Z mamo sva skoraj izgubila streho nad glavo, ampak so mi someščani še pravočasno priskočili na pomoč; v brezplačno uporabo sva z mamo dobila stanovanje, društvo UP-ornik je zame zbiralo denar za položnice. Vem pa tudi, kako je otroku, če se ne more udeležiti kakšne aktivnosti, iti na morje, ali če doma gledajo na vsak cent za hrano in se ubadajo s tem, kaj bi kupili danes, jutri, da ne bi zmanjkalo denarja do konca meseca,« je pojasnil Černic.