Spektakularna najdba

Meč iz Lahinje vreden celo premoženje

Mirjam Bezek Jakše/D.L.
5. 4. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred devetimi leti so belokranjski potapljači čistili dno Lahinje, med čiščenjem pa je potapljačica Ana Schweiger med ničvredno navlako našla dobro ohranjen približno 700 let star meč.

Mirjam Bezek Jakše
Ana je našla meč v najglobljem delu tolmuna tik pred jezom pri nekdanjem Flekovem mlinu.

Že vrsto let imamo aprila čistilne akcije. Tako so se nekega aprilskega dne leta 2008 tudi člani Potapljaškega kluba Bela krajina odločili, da bodo očistili del struge reke Lahinje v Črnomlju.

Preračunano v današnjo valuto je bil pred približno 700 leti meč vreden od 40 do 50 tisoč evrov.

Da bi se med vso ničvredno navlako našel tudi kakšen vrednejši predmet, pa tedaj ni pričakoval nihče. Tudi potapljačica Ana Schweiger, zdaj poročena Štrucelj, o tem ni razmišljala, a je prav ona iz Lahinje privlekla predmet, za katerega je bilo že na prvi pogled očitno, da ne spada med novodobno navlako. V rokah je držala meč, za katerega se je pozneje, ko so ga pregledali z rentgenom, izkazalo, da izvira iz obdobja med letoma 1250 in 1400.

Meč, vreden celo premožanje

Meč, ki so ga konzervirali v novomeški območni enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine, je bil izvrstno ohranjen, kar je po eni strani tudi razumljivo, saj skoraj ni materiala, ki se ne bi v vodi ohranil veliko bolje kot na kopnem. In kar 80 odstotkov evropskih srednjeveških mečev so našli v vodi. A ni se izvrstno ohranil le kovinski del orožja, ampak tudi ostanki lesenih platnic in nožnice.

Mirjam Bezek Jakše
Ana Štrucelj

O podvodnih arheoloških raziskavah Lahinje in spektakularni najdbi srednjeveškega meča pri Flekovem mlinu je pred kratkim predaval arheolog dr. Andrej Gaspari s filozofske fakultete, na predavanju pa je črnomaljski zgodovinar Janez Weiss povedal, da so v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Lahinji pod črnomaljskim gradom, torej nedaleč od jeza pri Flekovem mlinu, našli meč, ki si ga je prisvojil eden od črnomaljskih dečkov. Kdo je bil ta deček, še vedno ne vedo. Morda se bo razkril, če bo izvedel, da bo za najdbo dobil nagrado. Gre za meč, kakršnega v tistih časih ni imel prav vsak. Preračunano v današnjo valuto je bil pred približno 700 leti meč vreden od 40 do 50 tisoč evrov.

Mirjam Bezek Jakše
Meč je na ogled v Mestni muzejski zbirki Črnomelj.