V naravi

Ljubiteljskemu ekologu organi pregona spet dihajo za ovratnik

Gabrijel Toplak
4. 4. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Franc Jesenek svoje početje opravičuje s tem, da tam, kjer ni posod za odpadke, te spravi v vreče in jih nastavi na vidna mesta.

Gabrijel Toplak
Franc Jesenek

Ljubiteljski ekolog Franc Jesenek je spet pod drobnogledom organov pregona. In tudi tokrat, kot je zatrdil za Svet24, neupravičeno.

Kvari ugled Pohorja

Po pošti je nedavno prejel obvestilo o prekršku medobčinskega inšpektorata, ki je zoper njega uvedel postopek zaradi prekrška. Storil naj bi ga ob občinski cesti v bližini Ruške koče in hotela Areh na Pohorju. Tam je, pišejo, odložil odpadke tako, da jih je obesil na prometni znak. »S tem dejanjem kvari ugled Pohorja, saj ni dopustno, da tuji turisti vidijo smeti viseti na prometnih znakih in ograjah, kamor jih odlaga gospod Jesenek. Pri odlaganju so ga videli prijavitelj in dve priči. S tem je kršil odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki na območju občine Ruše, ki prepoveduje odlaganje odpadkov izven posod za odpadke,« so med drugi zapisali.

Gabrijel Toplak
Odpadki v naravi niso redkost.

Vselej na vidno mesto

Jesenek se z očitanim ne strinja. »Prijavitelj je zagotovo eden od tistih, ki je na Ruški koči, ali pa nekdo, ki dela v podjetju Marprom. Smeti na vidnem mestu so jih tako motile, da so jih na koncu morali sami odstraniti,« pravi Jesenek in dodaja, da smeti res nastavi na vidno mesto, a tam, kjer ni moteče. Eno vidnih mest je po njegovem prometni znak, ampak smeti ne obeša nanj, temveč jih zgolj priveže ob kovinski steber. »Sem normalen človek in ne bom prekril prometnega znaka. To bi bilo precej neumno,« poudari Jesenek. Prijava o prekršku je sicer lanska, dodaja, a ravno sovpada z njegovimi aktualnim čiščenjem, saj je ponovno na območju Areha. »Posod za odpadke ni nikjer in zgodba se je ponovila. Na kup sem spravil goro odpadkov. Ker je precej vetrovno, smeti tudi nastavim na vidno mesto, da jih pristojne službe čim prej odpeljejo. Če jih ne, jih veter prej raznese po okolici. Drog prometnega znaka je torej primeren, saj je ob cesti in tako viden,« sklene Jesenek.